Gepost door: gijssterks | 17 mei 2007

Treinreis Spanje 10 – Madrid

Maandag 9 – Woensdag 11 April: Madrid

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.

P1100052_klein Het hotel in Madrid is makkelijk bereikbaar met de metro. We zitten ook hier weer in het centrum, dicht bij veel bezienswaar-digheden. We zitten vlak bij Metrostation Sol, het plein Puerta del Sol is het middelpunt van Madrid in de zin dat alle straten genummerd zijn vanaf dit plein. Nadat we onze koffers weer neergezet hebben gaan we even de stad in. Plaza Mayor bekijken, winkels kijken, iets eten.
P1100055_klein Opvallend zijn de winkels met ‘Articulos Religiosos’, religieuze artikelen, zeg maar priesterwinkels. ‘Alles voor uw Heilige Mis’. Meerdere zulke winkels zien we.
Het is bewolkt en koud in Madrid. P1100075_klein Op de Puerta del Sol staat een flinke groep demonstranten kou te lijden, onder geringe publieke belang-stelling.
In het begin is er bij mij een beetje verwarring waar wat is, bij de receptie hebben ze het kruisje dat aangaf waar we zaten op de verkeerde plaats gezet op mijn plattegrond. Hierboven staat het rondje op de goede plaats. Maar daardoor ligt de Plaza Mayor ineens aan de ander kant van het hotel, volgens mijn plattegrond. Terwijl we rondlopen begint het te regenen. P1100085_a_klein Een zware bui, zo erg hadden we nog niet gezien. Het water stroomt door de straten. Ik had al een nieuwe paraplu, nu is die van mijn lief aan de beurt, zo lek als een zeef gewor-den. Nieuwe opvouwparaplu gekocht, 3 Euro, van iemand die zo te zien recent met de boot was aangekomen. We hebben niet gegeten op de Plaza Mayor, daar betalen ze blijkbaar een hele hoge huur want het eten is er erg duur, we zijn inmiddels ervaren.

P1100097_klein_1 De volgende morgen ga ik vòòr het ontbijt al even buiten kijken. De lucht is grauw, maar het is tenminste droog. Ik wil even kijken. De ontwakende stad. De metro die vol en leeg stroomt. Het is er nog rustig, de winkels gaan nog lang niet open. P1100105_klein Er wordt nog schoon-gemaakt, een paar zwervers liggen nog te slapen in een portiek. Een nette zwarte jongeman spreekt me aan in het engels, of ik geld heb voor een kopje koffie. Engels, ik zie er dus duidelijk niet-allochtoon uit. Hij, Michel, is emigrant uit de Congo, voormalig Belgisch Congo. Gekomen met de boot, 9 dagen vanaf Senegal over zee. Mag nog niet werken, hij valt wel onder de groep die asiel gekregen hebben met de recente pardonregelingen. Het leven is zwaar, een kleine uitkering en vooral het wachten, wachten, wachten. Hij wist dat zijn vrienden in België beter ontvangen werden. Verkeerd land gekozen, maar ja, niet veel keuze… Geld geef ik hem niet, heb ik ook niet bij. Wel een beetje hartelijkheid, ik denk dat zo iemand dit nog meer nodig heeft dan geld.
Volgens de receptionist kan het die morgen nog wat regenen. We gaan met zijn tweeën de stad in. De wandelroute door het stadscentrum, de groene route op de kaart aan het begin, daarna willen we de koninklijke paleizen ‘doen’, de blauwe route op de kaart, en eventueel de andere kant richting Prado museum. Even wachten wat het weer doet.
De route door het stadscentrum is aardig. Bij mooi weer zou het zelfs een mooie route kunnen zijn.
P1100120_kleinBijna op het eind stuiten we op een wegafzetting. De agent maakt duidelijk dat er iets aan zit te komen. ‘Carosse’, wijzend. Een koets dus. Er komt een groep ruiters aan, die gaan richting Plaza Mayor.

P1100148_klein Als we er heen gaan zien we dat een Rolls Royce of zoiets, ik ben geen autokenner, van de andere kant het plein opkomt, begeleid door weer een andere groep ruiters. P1100177_klein Later horen we van collega-toeristen dat het vandaag ontvangst is op het Koninklijk Paleis voor de nieuwe ambassadeurs van de laatste tijd die hun geloofs-brieven komen overhan-digen (of hoe dat heet).
We volgen de stoet. Terwijl de eerste ambassadeur het paleis binnengaat keren de ruiters om om de volgende te halen.

P1100125_klein Het is aardig om dat ceremonieel gedoe eens een keer te zien. We zien ook dingen die vaak niet zo makkelijk opvallen, zeker niet als je het ziet op de televisie.

Zoals de schoonmaker die met zijn kar achter de ruiters aanloopt om de  paardendrollen op te ruimen.
P1100233_600 Zoals de gewapende bewaker boven op het paleis, die even vanachter zijn toren uitkomt. Om een indruk te geven: De man staat boven op de toren rechts.
Tussen het Koninklijk Paleis en de ernaast gelegen Sabatini-tuinen is een terrein waar paardentrailers geparkeerd staan, en de bussen om de ruiters en muzikanten weer terug te brengen naar hun kazernes.

P1100161_klein Tussendoor bezoeken we de Kathedraal naast het Koninklijk Paleis. Wel aardig, niet indrukwekkend van binnen. Er is een H.Mis aan de gang, maar het grootste gedeelte is gewoon toegankelijk. Gepaste stilte natuurlijk, dat wel, zoals dat hoort in een kerk.

P1100269_600 Als het spektakel met de ruiters en de ambassadeurs afgelopen is gaan we even de Sabatini-tuinen in. Mooi aan-gelegd, vijvertje erin, strak geknipte hagen. Jammer vind ik dat de grote coniferen wel strak geschoren zijn, maar niet symmetrisch. Ik heb dat eerder ook in andere parken gezien. In Frankrijk zou ik zeggen dat het met de Franse slag gedaan was.

P1100272_600 Ondanks dat het nog steeds bewolkt (maar wel droog) en koud is eten we een ijsje en bekijken nog een stuk van de stad met onder andere de Senaat en de achterkant van het Operagebouw. Als we terug zijn op de Puerta del Sol breekt het zonnetje voorzichtig door. Ik zie Michel weer, de vluchteling van vanmorgen. Hij herkent mij ook, al kan ie de naam Gijs nog steeds niet uitspreken.
Het is al middag, het weer is veel beter geworden en we gaan door naar de andere kant, richting Prado museum. De gebouwen daar zijn imposanter. P1100290_600 Het is me vaker opgevallen, gebouwen worden gro-ter, weelderiger, kostbaarder navenant degene die het betaald heeft. Koninklijke en adellijke paleizen zijn groot omdat de koning en de adel vroeger de belastingen inden. Andere gebouwen zijn neergezet door  koloniale instellingen die hun geld verdienden in de overzeese handel. Later werden dat de postkantoren en spoorwegstations, rechtbanken, en in mindere mate regeringsgebouwen. Publieke bezit waarbij iedereen zonder dat ie het merkt bijdraagt. Nu zijn het de banken en verzekeringen. Iedereen betaalt ongemerkt een klein beetje en niemand zeurt over hoe groot het gebouw is dat de bank neerzet.
Sommige gebouwen zijn nog mooier dan de anderen, het Metropool bijvoorbeeld.

P1100326_img_8804_600 Terug op de Puerta del Sol zien we nog een typische winkel, paraplu’s en waaiers. Een winkel vol. Honderden, zo niet duizenden. In Spanje schijnt toch altijd de zon? Dit is toch de Puerta del Sol, de Poort naar de Zon?

P1100312_600 We drin-ken een biertje bij de Puerta del Sol, bij het beeld van de beer die van een aardbeienboom eet, het symbool van de stad. Ik ben groter dan de meeste schoonmakers die het blijkbaar nog niet gezien hebben, er ligt een dode duif naast de beer. Zou die beer…?

We eindigen de dag in een restaurant, en liggen weer bijtijds op bed. Ik zou zin hebben in een borrel, maar er is geen minibar op de kamer, het hotel heeft geen bar, en om er nou voor uit te gaan…

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: