Gepost door: gijssterks | 19 mei 2007

Treinreis Spanje 12 – Bilbao

Woensdag 11 – Vrijdag 13 april: Bilbao

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.

Na ons opgefrist te hebben in het hotel gaan we de stad in. Wat we nog niet eerder gezien hebben, we komen door een wijk, tegen het centrum aan, die er zacht gezegd een beetje louche uitziet. Voor het eerst deze reis loop ik achter mijn lief, die een rugzak heeft, omdat het me veiliger lijkt. We eten in een buffetrestaurant, ‘alles wat je wilt eten voor 10 Euro’. Het bewijst waarom ik liever niet in een goedkoop buffetrestaurant eet, ik ben nog zo dom te vragen waar het vlees staat.

P1100409_600 De volgende morgen gaan we weer met zijn tweeën de stad in. We zien de oude stad. Niet zo geweldig. Beetje vies, hier wordt bezuinigd op de schoon-maakdienst. Ook de gebouwen zien er minder verzorgd uit dan wat we eerder zagen. Of het komt door het zeeklimaat, Bilbao ligt dicht bij de golf van Biskaje, of het komt door het soort kalksteen, met ijzer erin, misschien door een iets lager niveau van onderhoud, ik weet het niet. Aan de zon ligt het niet, die komt in de loop van de morgen door, dat helpt in elk geval niet.
’s Middags lopen we door de andere kant van de stad richting Gugenheim museum. P1100491_600 We gaan langs onder andere bank- en verzekeringskantoren en be-stuursgebouwen en die zien er beter verzorgd uit net als de fonteinen met parkjes er omheen die de straten sieren, en de parken waar kinderen spelen en ouderen wandelen in de zon, of een terrasje pikken zoals wij dat ook doen. Dat twee mannetjeseenden een vrouwtjeseend verkrachten in een vijver met fontein in het park, terwijl het publiek toekijkt, kunnen we de stad niet kwalijk nemen.

P1100535_600 Het Gugenheim museum is een mooi gebouw in blinkend staal met een heel aparte vormgeving. We lopen er om-heen om de ingang te zoeken maar ook om het gebouw te bekijken. P1100542_600 De ingang wordt opgesierd met een hele grote hond, een kunstwerk van zeker 10 meter hoog, bedekt met bloemen, viooltjes in allerlei kleuren.
De tentoonstellingen zijn in mijn ogen wat eenzijdig. Ik ben in Spanje en zou dan graag Valasques en Dali willen zien. Picasso misschien.
In het Gugenheim is er een grote tentoonstelling van Kiefer. De permanente tentoonstelling is een aantal stalenplaten opgesteld in spiraalvorm, of golvend, en met wanden die niet verticaal zijn. Als ik er een stukje inloop keer ik gauw om, ik word er helemaal draaierig van. De tentoonstelling van gesloopte stenen trappen is niet iets wat iedereen kan waarderen als kunstuiting. Het zij zo, het gebouw is mooi, apart. We hebben het gezien. Als je hiervoor helemaal naar Bilbao komt kan het een teleurstelling zijn. Wij zijn hier omdat we ook Bilbao wilden zien.

P1100500_600 De overdekte markt is ook hier mooi.
Net als de mensen met een Baskische pet zoals je die overal ziet, ook aardig om te zien.

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: