Gepost door: gijssterks | 20 mei 2007

Treinreis Spanje 13 – Bilbao – Bordeaux

Vrijdag 13 April: Treinreis Bilbao – Miranda de Ebro – Bordeaux

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.

P1100575_600De volgende morgen lopen we weer naar het station. Gelukkig is het een korte weg, voor de verandering regent het weer eens flink.
P1100602_600De reis van Bilbao naar Miranda de Ebro terug is niet zo mooi als de heenreis, het regent. Al heeft dat ook zijn charme. Dampen die opstijgen uit de bossen op de berghellingen. Dichtere regen op afstand. Toppen in de wolken.
P1100635_600 Om 11:41 zijn we in Miranda de Ebro waar we wachten op de trein uit Madrid naar Hendaya en dan door naar Bordeaux. De trein van 14:18, dus dezelfde trein als waar we mee aangekomen waren.
Wat ik kan zeggen van Miranda de Ebro? Je hebt misschien geproefd dat ik Bilbao niet zo geweldig vond. Nu we tweeëneenhalf uur in Miranda de Ebro vastzitten moet ik mijn oordeel bijstellen: het kan erger. De stationsrestauratie deed me denken aan zo’n film waarin een groep mensen is gestrand op een afgelegen plek en wacht op hulp. P1100634_600 De te dikke man die de speelautomaat aan het legen is, met een geldsorteermachine met een slinger. De serveerster achter de bar die haar weelderige boezem probeert nog weel-deriger te tonen. De spoorwegmannen die even een bakkie komen doen. De bejaarde die, niets anders te doen hebbend, anderhalf uur te vroeg komt en eenzaam zit te wezen aan een apart tafeltje. De man die de beveiliging installeert, en zijn collega die stickers plakt met ‘Dit pand is beveiligd met een camera’ op zijn Spaans. We lopen even buiten rond, even het stadje in. De hoofdstraat ligt er ook mistroostig bij in de miezerige regen. Kortom: Ik dank God op mijn blote knieën dat ik niet in Miranda de Ebro geboren ben. Om 14:25, iets te laat, mogen we er weg.

P1100671_600 De rit van 168 km met de intercity in ruim tweeëneen-half uur gaat grotendeels door een onherbergzaam gebied, hier en daar een dorpje, een open dal. 7 Stops waarvan alleen San Sebastian en, bijna aan de grens, Irun mij bekend in de oren klinken. Deels is het een onherbergzaam gebied. Hier en daar wordt gebouwd, er is duidelijk nieuwe indus-trie. We zien EU-investeringsborden. Hier wordt gesubsidieerd gebouwd aan de nieuwe welvaart.
P1100678_600 Iets na vijf uur zitten we in de aansluitende trein naar Bordeaux. Na 225 km en 8 tussen-stops met meer bekende namen zoals Biaritz, Bayonne en Dax zijn we om half acht in Bordeaux. Het is een saai stuk. Les Lan-des, onder Bordeaux, een vlak stuk Frankrijk. Naaldbossen afgewisseld door grote landerijen waar ook grote regeninstallaties klaar staan voor de zomergewassen. Steeds hetzelfde, soms afgewisseld door een stadje of dorpje, al dan niet met vakantieparken. Als we in Bordeaux aankomen is het half acht geweest, bijna avond.

Voor Index Treinrondreis Spanje klik hier, Kaart treinreis klik hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: