Gepost door: gijssterks | 29 juli 2007

Poster “Mensen”

Ik schreef er wel eens over, ik mag graag mensen fotograferen. In de loop van de tijd heb ik er een heleboel verzameld. Honderden. Vele honderden.

Ik wilde een poster maken met heel veel foto’s. Gewoon naast elkaar, als een tabel. Het is gelukt, zie onderaan voor wat ik bedoel.

Ik heb op Internet gekeken wat mogelijk is.

 • Je kunt met een foto bewerkings programma foto’s verkleinen en een voor een in een poster plakken. Dit vind ik toch wel heel erg bewerkelijk.
 • Er bestaat iets als Collage, o.a. bij Kruidvat.nl, maar ook op andere plekken. Een voor een invoegen, te bewerkelijk.
 • Ik vond eigenlijk maar één site hierover, klik hier, waar gemaakt werd wat ik bedoel. Ook die gaat met de hand alle foto’s in het juiste formaat zetten, Print Style kiezen als ‘contact-sheet’ (is zelfde als elders Print Index) en dan in Photoshop wegschrijven naar PDF file.

Dit bracht me op een idee.

 • Met mijn HP-printer kan ik ook foto’s afdrukken als Contact Sheet. Nadeel is dat er een titel boven komt te staan. Maar ik kan ook meerdere foto’s op een blad afdrukken met Aangepast Afdrukken. Dan zorgt het programma ervoor dat de foto’s zo slim mogelijk op het blad komen, om ze later te snijden.
 • Met mijn HP-printer kan ik alleen kiezen voor printen op A4 of kleiner. Maar ik heb PDF-creator (free download, je vindt hem zo in Google). Met PDF-creator kun je formaat kiezen t/m A0 118,9×84,1 cm.

Wie de techniek te ingewikkeld vindt kan doorgaan na de volgende horizontale streep.

Dit schreef ik vooral voor mezelf. Vroeger op het werk plaatste ik zulke stukjes op in een ‘How-Do-I’ map in mijn e-mail. Mijn collega’s kregen graag van tijd tot tijd een kopie.

Een probleem is nog dat de foto’s op volgorde komen van (1) Datum of (2) Bestandsnaam. Ik wil een willkeurige volgorde. Die heb ik gemaakt door de map te sorteren op Grootte (Verkenner, klik op Grootte) en daarna de foto’s met PictureTrail Editor te verkleinen naar 99%. PictureTrail editor past dan  de datum en tijd aangepast en kan ik ze sorteren. In de loop der tijden heb ik foto’s beetje bijgesneden of rechtgezet waardoor er veel foto’s een niet-standaard grootte hebben. Eventueel kun je de foto’s ook een paar keer sorteren op allerlei kenmerken (Gewijzigd op, dan op Aangemaakt op, dan Naam, dan weer Gewijzigd op, … en dat willekeurig Op- en Aflopend). Als IT-er van de oude stempel heb ik zelf ooit sorteer-programma’s geschreven, geloof me, zo komen ook foto’s van gelijke groote op willekeurige volgorde. Ik had ook de bestandsnaam kunnen aanpassen nadat ze op Grootte gesorteerd waren, er zijn programmatjes voor (bv free download) maar ik hou niet van naam-aanpassingen.

Dus:

 • Foto’s in een aparte map gezet. Op A0 kunnen 6×8 formaat 190 foto’s. Je kunt natuurlijk gewoon proberen met je eigen formaat.
 • Foto’s sorteren en datum aanpassen
 • Naar HP Foto Printen en map selecteren / alle foto’s selecteren
 • Afdrukken kiezen en dan Aangepast Afdrukken
 • Printer selecteren: PDF Creator.
 • In Eigenschappen kiezen voor formaat A0. Dit ging overigens niet heel makkelijk, moest uiteindelijk een keer uit de afdrukfunctie en weer terug en toen deed ie het.
 • Kies Voer hetzelfde aantal in voor alle afbeeldingen. en kies kleinste formaat 6×8 cm. Op A0 kunnen er dan 190 op.
 • Kies Voorbeeld. Dit kan wel enkele minuten of langer duren, afhankelijk van aantal foto’s.
 • Als het voorbeeld er is en Vergroot kun je de foto’s aanpassen. Verder inzoomen bijvoorbeeld, of draaien. Let op: Foto’s die staand groter zijn dan liggend worden ‘verkeerd’ in de sheet gezet, moet je draaien.
 • Alles klaar? Afdrukken. Na een tijdje, bij mij zo’n 10 minuten, vraagt PDF-creator om de naam. Kies Aangepast / JPEG-formaat, en geef de naam in en doorgaan. Duurt nog wel even, minutenlang, maar dan is ie klaar. Misschien wel van je standaard-editor Microsoft Photo Editor dat het fotmaat te Veel Bytes is. Geeft niet, je kunt hem openen met bv Picture-it of (free download) PhotoFiltre. Eventueel kun je stukken verschuiven (foto’s, balken, …), maar dat zou niet moeten hoeven.

Het resultaat:

Op deze poster staan 190 foto’s. Donderdagavond opgestuurd naar Kruidvat om af te drukken als poster 50×75 ontvangst-bericht 22:07 uur, dat wordt dan iets kleiner, 50×71,3 cm,  Kruidvat maakt formaat ‘passend binnen frame’. Elke foto is dan 37,5 x 50 mm inclusief wit lijntje ertussen, iets groter dan pasfoto-formaat 35 x 45 mm. Vrijdagmorgen om 10:10 bericht dat ie klaar was en binnen 2 a 3 werkdagen op te halen is. Klik op foto voor vergroting, daarna nog een keer klikken voor nog groter. De foto is te klein om hem te kopieren en dan groot te printen.

Als er om gevraagd wordt zou ik de foto kunnen sturen, maar ik kan de foto natuurlijk ook:

 • De foto in de handel brengen. Op de poster-afdeling.
 • Idem maar drukker zoeken die hem als wand-vullend kan afdrukken. Als behang dus.
 • Idem met optie toevoegen eigen foto’s. Kun je bijvoorbeeld rij 8 foto 4 laten vervangen door je schoonmoeder. Bv 10 Euro per poster + 10 cent per vervangende foto. Exclusief prijs poster, af te halen bij de Kruidvat-winkel bij jou in de buurt. Kan trouwens ook inclusief zijn, met eventueel opsturen naar huis.
 • Een bedrijfje beginnen hiervoor. Stuur foto’s op, max 100 MB via YouSendIt, etc. 50 Euro per poster.

Ideeën zat dus! Zou er een markt voor zijn?


Voor wie wil weten hoe het zit met privacy-wetgeving: Dit alles mag. Foto’s van willekeurige mensen zijn rechten-vrij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: