Gepost door: gijssterks | 17 december 2007

Gänsekeulen rezept

Een paar weken geleden ben ik bij de Lidl geweest, speciale aanbieding in vlees. Ik kocht er een hazenrug, hazenbouten en ganzenbout.

Hazenrug en hazenbout zijn niet zo moeilijk, recepten genoeg. Jammer dat je eigenlijk dubbel moet zoeken, hazerug en hazenrug, en zelfde met de bout.

Ganze(n)bout is moeilijker. Duidelijk niet een product wat in Nederland veel gegeten wordt, weinig recept-hits met ganzenbout en ganzebout.

De verpakking van de Poolse ganzenbouten was in het Duits, dus ben ik in het Duits gaan zoeken. Zoeken naar Gansekeulen (= ganzenbout) leverde nog niet zo veel op, maar Gänsekeulen was raak, met de A-Umlaut dus. Typisch wel Duits dus.

Mijn recept:

Ingrediënten:

 • 2 ganzenbouten – deze wegen elk 400-500 gram
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • spekreepjes 125 gram (bakje)
 • gevogeltefond (pot)
 • beetje peper uit de pepermolen
 • 1 appel
 • zakje gedroogde pruimen

Bereiding:

 1. Bouten insmeren met een beetje peper, eventueel ook zout (wij gebruiken nooit toegevoegd zout). Uit de diepvries: 24 uur tevoren ontdooien in de koelkast.
 2. Bouten rondom bruin aanbraden in de braadpan. Omdat ganzenbout nogal vet is kan dit zonder of met een klein klontje boter. Leg in de ovenschotel of braadslee.
 3. Gehakte ui en fijngehakte knoflook glazig fruiten
 4. Spekjes aanbakken
 5. Gevogeltefond toevoegen en mee opwarmen
 6. Ui, knoflook en spekjes bij de bouten in de ovenschotel doen
 7. Ovenschaal in voorverwarmde oven (200 °C) plaatsen gedurende anderhalf uur, af en toe vlees bedruipen.
 8. Appel schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in de plaats van het klokhuis een pruim vastzetten met prikker en bij de ganzenbouten doen
 9. Na 1 uur appel toevoegen.
 10. Na anderhalf uur bouten er uit nemen en op schaal leggen met de appel. Overgebleven saus in steelpan doen (pas op, heet) en verwarmen boven klein vuurtje met 5-10 gedroogde pruimen en eventueel bindmiddel.

Opdienen met aardappelpuree en rode kool. Het kan natuurlijk ook feestelijker dan hier door te serveren in schalen in plaats van de pan op tafel.

Was het lekker? Ja zeker. Smaakte goed, volgens bovenstaand recept. Ganzenbout is vetter dan kalkoenvlees, ik vond het iets droger dan kalkoenbout maar lange niet zo droog als kalkoenborst. 2 Bouten voor twee personen is wel veel, vandaag hebben we nog restjes voor op het brood.


Commentaar achteraf:

De saus was nogal vet, met puree is dat niet erg omdat je niet veel gebruikt, maar wel bijna zonde van de moeite van het saus maken. De pruimen en appel in combinatie met de rode kool was perfect.

De volgende keer probeer ik een ander recept, aanbraden zoals boven, na punt 4 niet met gevogeltefond in de ovenschaal maar met bouillon in de braadpan laten koken, 1 à 1,5 uur. Daarmee is het allemaal minder vet.

Advertenties

Responses

 1. Hee, bedankt… Ik heb ook deze bouten gekocht bij de Lidl, en inderdaad weinig recepten gevonden.
  Dit lijkt me heel smakelijk

 2. Eerst even mopperen: in het Nederlands is het een product dat (en niet wat). En dat doet er toe: Nederlanders gaan steeds beroerder met hun taal om.
  Ik kocht (Poolse) ganzebout bij de Aldi: heerlijk. Op Smulweb.nl staan vijf recepten en er zijn -tig recepten uit de Hongaarse-, Deense, Zweedse, Russische etc. keuken De Nederlander is nu eenmaal iemand van ‘wat e boer niet kent, dat eet hij niet’. Voordeel: orgaanvlees e.d. is in ons land goedkoop….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: