Gepost door: gijssterks | 6 april 2008

Leon Adriaans

Dit weekend Museumweekend, 5-6 april 2008.

We zijn naar de tentoonstelling ‘Weg van de kunst’ geweest, de overzichtstentoonstelling van het werk van Leon Adriaans in het Noord-Brabants Museum.

We waren het al lang van plan, we hadden een kortingsbon klaarliggen uit de krant, we zagen van de week dat die geldig was van 16-29 februari. We hebben er geen tijd voor gehad. Of beter: Geen tijd voor gemaakt. 8 Weken lang niet. Schande.

Waarom we er naar toe wilden? Leon Adriaans (1944-2004) woonde de laatste jaren van zijn leven op Sterrenbos 2 hier vlakbij. We komen er langs als we door het Bossche Broek naar Den Bosch fietsen, bijvoorbeeld om naar het Noord-Brabants Museum te gaan, of als ik bijvoorbeeld een Rondje Pettelaarse Plas doe. Zo dichtbij gewoond, zo dichtbij de tentoonstelling, dat moet je toch eigenlijk gezien hebben. Herkenbaarheid dus ook. Ik ben bij de boerderij geweest toen ik in oktober / november 2007 de foto’s maakte voor de Diashow Monumenten, Sterrenbos 2, waar hij woonde, is een Rijksmonument.

Hieronder mijn foto en zijn schilderij, ongeveer dezelfde plek klik erop voor vergroting:

Hoe het was? Geweldig. We hadden eerder moeten gaan. Vandaag was de laatste dag van de tentoonstelling, ik weet zeker dat ik een tweede keer zou zijn gegaan als ik een maand geleden geweest was. Hoogst interessant. Mooie werken ook. Ik zou teruggegaan zijn om me opnieuw te laten imponeren. Ze lieten er ook de documentaire zien over hem uit 2002 waar hij zelf aan het woord kwam over zijn werk als kunstenaar maar ook over zijn Belgische paarden en andere dingen uit zijn leven. Half dialect, mooie sfeer, prachtig.

Een van zijn kenmerken is de veelheid aan materialen die hij gebruikte. Zoals hieronder links aan elkaar geplakte papieren zakken van veevoeder, je ziet rechtsonder nog net staan ‘netto inhoud 25 kg’, of een  afdekzeil, rechts. Vooral de linkse vind ik mooi als schilderij.

Hij gebruikte ook bijvoorbeeld een afgebroken stuk triplex, sigarenkistjes, hardboard, kisten. En zelfs schilderslinnen!

Het blauw-rode geval dat op de foto bovenin op het plein voor het museum geparkeerd staat is de hoogkar die hij gebruikte met zijn Belgische Paarden. Onderwerp ook van sommige schilderijen zoals hier rechts en op de schilderij van de boerderij. Hij is er ook mee naar het kerkhof gereden.


Meer over Leon Adriaans vind je op de website www.leonadriaans.nl

Leon Adriaans overleed begin februari 2004 in zijn slaap aan een hartstilstand. Ik kan er ook niets aan doen, ongemerkt kom je het weer tegen…


Responses

 1. Wat leuk dat ik via jouw weblog toch nog wat werk van Leo Adriaans gezien heb!
  Leuk ook om je interesses zo te kunnen volgen!

 2. Bij toeval je reactie op de overzichtstentoonstelling van Leon gelezen.
  Mooi,de foto en het schilderij zo naast elkaar.
  Hebben wij elkaar ontmoet toen de foto s hier op t sterrebos zijn gemaakt?
  Hr gr Monique Willems

 3. Monique,
  het zou inderdaad kunnen dat we elkaar toen even ontmoet hebben toen ik foto’s maakte voor de Diashow Monumenten zoals die getoond is bij de opening van het gemeentehuis.
  Ik was buiten en jullie waren met z’n tweeën in de keuken, ik heb verteld wat ik aan het doen was / gevraagd of het OK was. Volgens de foto was dat op vrijdagmiddag 26 oktober 2007.
  Dat ik het een mooie tentoonstelling vond heb je kunnen lezen :-))
  Groetjes,
  Gijs


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: