Gepost door: gijssterks | 13 mei 2008

Naar de Suikertante

Vanmorgen weer naar de Suikertante geweest, de praktijkassistente die de controle voor diabetes doet. Elke 3 maanden controle, zie ook eerdere berichten in de categorie Diabetes.

Nuchter verschijnen voor de vingerprik. Ik had mezelf een lekker ontbijtje beloofd als alles goed was. Anders oud brood van het weekend, en dat was een lang weekend…

Net als de vorige keer alles OK. Heel goed zelfs. Waarde 6.4 – zo moet het, ‘tussen de 4 en de 8 en liefst onder de 7’.

Even wat dingen doorgesproken. Ze heeft opgeschreven in de status dat het uitstekend met me gaat, voor lezers misschien geen nieuws, nu ook in cijfers.

Moet een keer naar de oogarts, even de adertjes achter het oog laten controleren. Oogproblemen is een veel voorkomende complicatie bij Suiker.

De bloeddruk was te hoog. Thuis is die altijd heel goed, onderdruk 80-85 en bovendruk rond de 130. ‘Het gebeurt vaak dat de bloeddruk hier als ik die meet te hoog is’ zei ze. Ik schreef al eerder dat ze niet bepaald het type van de Russische masseuse van de kauwgum-reclame is, weet je nog, met die losse tand. Nee, knap, leuk om te zien nee ik geef geen toeristische beschrijving en ook nog heel aardig. Dus ik vroeg haar of dat alleen bij mannen is. ‘Nee, ook bij vrouwen en ook als ze niet lesbisch te zijn.’ Ze weet het zelf.

Of ik nog medicijnen bij moest hebben. Nee, ik bel even als ze op zijn en dan haal ik bij.

Ze vond dat ik het recept voor Metformine gelijk moest laten lopen met bezoeken aan haar, ‘Als er iets verandert hoef je dan niets weg te gooien’. Ik zei dat ik dat beetje onzin vond, dan moet ik andere medicijnen ook gelijk laten lopen met het jaarlijks bezoek aan de specialist, voor je het weet moet ik elke 6 weken bijhalen. Of een spreadsheet maken waarin kansberekening op recept-wijzigingen en reiskosten zit, om uit te rekenen wanneer ik optimaal medicijnen ga halen. Veel te lastig. ‘Anderen doen dat eigenlijk allemaal wel’ zei ze nog. Ik ben niet overtuigd.

Als de dosering verhoogd wordt kun je vaak sowieso de oude gewoon opmaken. De kosten stellen bovendien niets voor, Metformine is een generiek middel, 40 jaar oud, prijs € 16,90 voor 3-maanden, goed € 5 per maand. Als je zo de miljarden-kosten in de gezondheidszorg moet beheersen…


Onderweg naar huis even bij de AH binnengewipt.

Rond half tien zaten we aan het ontbijt. Vers stokbrood met gerookte zalm. Lekker, buiten op het terras. De foto heb ik naderhand gemaakt, de zalm was al weg.

Om het even te relativeren: Het ontbijt kostte grofweg evenveel als een maand Metformine.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: