Gepost door: gijssterks | 14 september 2008

Open Monumentendag

Het was gisteren en vandaag Open Monumentendag, site http://www.openmonumentendag.nl. De gemeente Sint-Michielsgestel deed ook mee, thema In het spoor van het religieus erfgoed, samengesteld met de vijf heemkundekringen in de gemeente. Een fietsroute langs alle 62 ‘sporen’, al bestaat een aantal niet meer zoals de schuurkerken van de 17e en 18e eeuw, met kaart. De kaart was gratis af te halen en ‘liep als een trein’ volgens de bibliotheek-medewerkster toen ik er daar eentje ging ophalen. Een boekje erbij, 2 Euro, na vandaag 5 Euro. Ze hadden goed hun best gedaan.

We hebben ons beperkt tot een paar dingen.

  • Oudheidkundig museum Sint-Michielsgestel. Site http://www.romeinshalder.nl/. Het museum is gevestigd in de voormalige kapel, 1909, op het Doveninstituut, tegenwoordig Viataal. Vanwege de kapel konden ze meedoen, normaal is het museum alleen op dinsdag open en op afspraak. Schande, een paar honderd meter van huis en we waren er nog nooit geweest. Het gebouw is een monument, in de kapel mocht niets blijvend veranderd worden dus is alles goed bewaard gebleven.
    De glas-in-lood ramen in de kapel, foto, klik voor vergroting, zijn thema’s van het instituut zoals er begin 20e eeuw, 1909, tegen gekeken werd. Midden de Genezing van de dove, links Laat de kinderen tot mij komen, en rechts de Duiveluitdrijving. Die rechtse is natuurlijk niet meer van deze tijd.
    Het oudheidkundig museum zelf is opgezet door een frater die sterk betrokken was bij Romeinse vondsten op Halder, een buurtschap vlakbij. Scherven, een opgegraven pottenbakkeroven, andere vindplaatsen, dat soort dingen. Vooral hogere groepen van lagere scholen zijn frequente bezoekers. Zie verder bovengenoemde site, http://www.romeinshalder.nl/, die veel informatie bevat.
  •  Sint-Lambertuskerk Gemonde, 1924. We kennen die van begrafenissen, doop, eerste communie, een oom en tante van me en een zwager woonden in Gemonde. Nu konden we de kerk op ons gemak bekijken. Sinds ik vorig jaar monumenten op de foto gezet heb weet ik dat het orgel, 1848, op de monumentenlijst staat.
  • Kapel op de Hogert, Gemonde, 1959, begraafplaats en vroegere vestiging van Gemonde met een middeleeuwse kerk die lang geleden verdwenen is, de kapel staat er als aandenken aan vroeger. Op de foto zie je hem nog net, helemaal links achter.
    Het kerkhof ligt buiten het dorp op een hogere plek tussen de velden. Echt een rust-plaats.

Nu ik het toch over monumenten heb, morgen afspraak op het gemeentehuis, ik heb medewerking toegezegd om een fietsroute te maken langs monumenten en kunstwerken in de gemeente.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: