Gepost door: gijssterks | 30 oktober 2008

Toch aardig!

Al heel lang doen wij mee aan het CentERpanel, voorheen Stichting Telepanel van het instituut voor dataverzameling en onderzoek CentERdata dat is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Elke week een of meer vragenlijsten.

Eerst ging dat met een hand-computer van Olivetti via de telefoon. Ik heb hem nog op zolder liggen. Een ding waarbij je het telefoonsnoer van de telefoon in het ding moest steken als je begon. Vertegenwoordigers gebruikten die ook om in de winkel gegevens te verzamelen die ze thuis telefonisch verzonden naar het baasje.

Sinds +/- 2000 gaat het via internet.

De vragenlijsten gaan over allerlei onderwerpen. Het hart van de vragenlijsten gaat over inkomen en sparen, en daar aan gerelateerd vragenlijsten over wat je denkt over dingen als werken en sparen in de ruimste zin.

Sommige vragen geven stof tot nadenken, soms zit er eentje bij die ik wel heel makkelijk kan beantwoorden, zoals deze hier rechts klik erop voor vergroting.

Het is een uniek onderzoek in de wereld, sinds begin jaren 90 zijn een boel gegevens bekend over een statistisch relevante groep mensen in de diverse inkomensgroepen. Omdat de groep steeds ongeveer dezelfde samenstelling heeft kunnen ze ontwikkelingen zien. Natuurlijk gebeurt dit anoniem cq worden de verzamelde gegevens geanonimiseerd (mooi woord, 3x letterwaarde). De gegevens worden in binnen en buitenland gebruikt door wetenschappers zoals economen en psychologen.

Het is wel aardig als je in het weekend een vragenlijst invult en een paar dagen later de uitslag in de krant ziet staan. Gebeurt een paar keer per jaar.

We doen al lang mee zei ik in het begin. Heel lang.

Je krijgt er een kleine vergoeding voor. Af en toe een tientje of zo. Meedoen doe je vanwege het doel, of zo je wilt: vanwege het algemeen belang. En je moet het wel aardig vinden om te doen, anders hou je het niet lang vol.

Wat zo aardig is:

We kregen gisteren een Iris-cheque van 15 euroals waardering voor 15 jaar meedoen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: