Gepost door: gijssterks | 26 januari 2009

ECG laten maken

Soms denk je dat iets heel simpel is.

Ik moest een ECG, cardiogram, hart-filmpje, laten maken. Wat ik wil is simpel: Ik ga naar het ziekenhuis in Den Bosch, ga naar de balie, zeg ‘Maak even een ECG, het is voor UMC Utrecht’, ECG laten maken, zij faxen, ik naar huis. Iets tussen mij en de ECG-laborante.

Nee, zo gaat dat niet!


Vorige week maandag is mijn Soltalol-dosering verhoogd, misschien vertel ik morgen waarom te beginnen afgelopen dinsdag. Na 5 dagen moest een controle-ECG gemaakt worden.

Hoe het me bezig hield, die verhoging?

Voor de ochtend-dosering – inname half uur voor ontbijt – heb ik sinds het begin een strip boven liggen.

Dinsdagmorgen werd ik wakker om 7 uur zoveel. Even innemen. Kom terug in bed. Zie dat het 1 uur zoveel is. Niet goed opgelet. Wel veel te snel genomen na de vorige dosis. Ik heb er niets aan overgehouden – alleen let ik nu beter op, het was me nog nooit gebeurd. Stom. Gedroomd of zo. Ik heb dan ook niet gelachen toen ik een paar dagen later las van een collega-weblogger die per ongeluk slaappillen genomen had vlak voor het eten…

Ik woon bij Den Bosch en Utrecht is toch wel ver voor een ECG, ik kan nu zelf niet rijden na de ICD-shock, en een ECG maken kunnen ze in elk ziekenhuis, paar minuten werk. Ik heb dat ook zo gedaan toen ik er mee begon, in mei 2006. Geen probleem om hem in Den Bosch te laten maken en te faxen naar Utrecht. Toen.

Alleen de ECG-laborante begreep het toen niet meteen. Ik weet ook nog dat ze zei ‘UMC Utrecht is dubbelop, UMC staat toch voor Utrechts Medisch Centrum’ – ze weet sindsdien dat de U voor Universitair staat, en dat er meer UMC’s zijn zoals bv UMC-G is in Groningen.

Ik belde voor de zekerheid naar het ziekenhuis vorige week.

‘Ja, U kunt zonder afspraak binnenlopen. Nee, dat kan alleen maar met een verwijzing door huisarts of specialist’. Maar die had ik niet, het was allemaal telefonisch geregeld. Ik had de huisarts toen al gebeld, om hem op de hoogte te houden, dus de groepspraktijk gebeld en die zouden een verwijsbrief regelen. Ik zal het wel niet goed uitgelegd hebben, de verwijsbrief was voor een echo en niet voor een ECG. Ik heb het met de hand gecorrigeerd, de assistente van de groepspraktijk dacht niet dat het een probleem zou zijn.

We kwamen in het ziekenhuis, Jeroen Bosch locatie Carolus, de locatie Willem-Alexander waar ik de vorige keer geweest was is gesloten, er wordt een groot nieuw ziekenhuis gebouwd.

De secretaresse of heet dat anders aan de balie vond het moeilijk.

  • Eerst het doorhalen. Alsof ik iets anders wilde dan de huisarts. ‘Nee, ik heb tegen de huisarts gezegd dat ik een ECG moest hebben en dat hij het briefje moest schrijven maar de verwijsbrief is fout dus mocht ik het doorstrepen’. OK dan, maar toch wel een beetje argwanend. Sorry jongedame, we leven in 2009, een huisarts heeft niet altijd gelijk.

En in de moderne wereld is de huisarts soms een soort iemand die een door de patiënt aangegeven briefje moet schrijven omdat het systeem dat wil. Ik heb het niet gezegd.

Of hij gefaxt kon worden naar Utrecht.

Zij ‘Nee dat kan niet’

Ik ‘Waarom niet’

Zij ‘Omdat wij alleen maar ECG’s maken voor cardiologen hier en voor huisartsen’.

Ik ‘Maar dit is voor de cardioloog in Utrecht’

Zij ‘Nee, dat kan niet, dan krijgen we er niet voor betaald’

Ik ‘Kun je hem wel faxen naar de huisarts?’

Zij ‘Ja, dat kan wel, maar niet naar Utrecht.’

Ik weet wat zij blijkbaar niet weet, namelijk dat de grote rivieren geen grote belemmering zijn om een fax te sturen. Dus zeg ik: ‘Maar als je dan het nummer van het UMC Utrecht intikt als je hem naar de huisarts stuurt, dat controleert toch niemand …?’

Dat was te hoog gegrepen. Smoesjes als ‘Dat mogen wij niet’. Ik had nog aangeboden zelf het nummer in te toetsen en ‘Dat ziet toch niemand’. Toen konden ze ineens niet meer faxen. ‘U krijgt hem mee in een envelop voor de huisarts en die mag zelf weten wat hij er mee doet dus die kan hem dan faxen’. Vervelend, mondige patiënten…

In de wachtkamer kwam ze er nog even op terug. Er stond onder ‘ter beoordeling door de cardioloog’. Ik legde uit dat dat niet hoefde. Ze twijfelde. Pas toen ik vroeg of ik de pen en het papier even mocht hebben om het door te strepen bleek ze toch over enig initiatief te beschikken, ze streepte het zelf door!

Na een kwartier wachten snap ik niet, twee uur ’s middags is toch niet bepaald spitsuur kwam de ECG-laborante.

Ik probeerde bij haar ook nog even of het toch niet gefaxt kon worden maar nee hoor. Ze vond mij eigenlijk wel een beetje dom dat ik niet begreep dat de handeling alleen maar betaald wordt als de ECG in een enveloppe naar de huisarts gaat. Ik zei nog dat de regels dan niet deugen maar dat was echt dom van mij, ik begreep het helemaal niet, nogmaals zei ze ‘Nee, dat gaat niet, zo zijn de regels nu eenmaal’.

De ECG maken blijkt ook hier binnen een paar minuten gepiept. Alleen moest hij nog beoordeeld worden door de cardioloog. Ik zei nog dat mijn cardioloog dat deed maar dat was ook fout. ‘Als U nu wegloopt en neervalt krijgen wij de schuld als we de ECG niet gecontroleerd hebben’. Cover your ass, dek je toch vooral in tegen elke aansprakelijkheid.

Leuk. Er waren meer mensen in de wachtkamer. Een stem vanaf de gang: ‘Meneer Goedhart, komt U maar’. Eentje staat er op, niemand reageert verder. Ik: ‘Die zit hier verkeerd, Goedhart…’, het was de afdeling Cardiologie. Ze snapten het…

Thuisgekomen heb ik de ECG gescand en als e-mail bijlage opgestuurd naar UMC Utrecht. We leven in 2009, moderne techniek!

Leve het EPD, het Electronisch Patiënten Dossier. Hopelijk kan de aanvraag dan door de cardioloog in het EPD gezet worden en kan zo’n ECG dan als mapje aan mijn dossier gehangen worden en kan Utrecht dan een automatisch signaal krijgen dat er iets nieuws is…


Achteraf begrijp ik het wel. Die enveloppen. Straks hebben ze een nieuw ziekenhuis met natuurlijk alles digitaal. En die enveloppen moeten natuurlijk op. Zonde om ze weg te gooien. Zorg-geld besparen!

Advertenties

Responses

  1. Bureaucratie ten top. Dan vraagt men zich af waarom de gezondheidszorg zo duur is. Stel: ze hadden het niet geaccepteerd dat je echo doorgestreept had en ecg toegevoegd: echo gemaakt waar je niks aan hebt en die toch beoordeeld moet worden. Nieuwe aanvraag voor ecg, weer terug, huisarts weer tijd in steken. Weer naar ziekenhuis, jouw tijd is ook geld. ecg gemaakt, laten beoordelen door cardioloog en umc-u moet het dan ook nog krijgen, en beoordelen. Veel nutteloze tijd besteed en geld. Hoe het nu opgelost is kost ook extra tijd en geld, maar altijd nog minder.
    Lang leve de zorg.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: