Gepost door: gijssterks | 23 juli 2010

ICD explanteren?

Al eerder hoorde ik van een Amerikaanse lotgenote, of beter ex-lotgenote, die na een post-traumatisch shock syndroom na een groot aantal ICD-shocks en een ablatie haar ICD had laten explanteren.

Explanteren is het omgekeerde van implanteren, anders gezegd: Er uit laten halen.

Afgelopen zaterdag, seniorenreis, sprak een oud-collega mij aan. Ook een lotgenoot, dacht ik toen nog. Hij was zo blij: Hij was zijn ICD kwijt!

Acht jaar had hij de ICD gehad na een hartstilstand en een slechte hartconditie. Toen de ICD vervangen werd omdat de batterij leeg was raakte de nieuwe ontstoken, een bacterieinfectie. Pogingen om de ontsteking onder controle te krijgen mislukten, de bacterie zat ook al aan de leads. Oplossing was om de ICD en de leads er uit te halen en nieuwe ICD en leads te plaatsen vanaf de rechterkant. Normaal wordt de ICD geplaats aan de linkerkant iets onder het sleutelbeen. Het risico op ontsteking bleef en was groter door de aanwezigheid van de bacterie.

Hij had een second-opinion gevraagd. Daarvoor ging hij naar het Catherina in Eindhoven in plaats van zijn eigen ICD-specialist in Nieuwegein. De ICD-specialist in het Catherina oordeelde na allerlei onderzoeken dat hij het aandurfde om de ICD te explanteren. Dit omdat de conditie van zijn hart in die acht jaren sterk verbeterd was. Bovendien voelde mijn collega (en zijn naasten!) zich er goed bij, in die acht jaren had hij ook nooit een shock of andere ingreep van de ICD gehad. Hij zei erbij dat dit niet negatief bedoeld was voor Nieuwegein, alleen dat iemand die blanko gaat kijken soms tot andere inzichten kan komen.

De ICD verwijderen is simpel, de lead wordt verwijderd met een laserbehandeling, de draad zit in de loop der jaren vergroeid met de ader waar hij in zit. Na drie uur onder narcose was hij alles kwijt.

'Mag ik de ICD en de lead mee naar huis nemen?' had hij gevraagd. 'Niet zomaar' zei de cardioloog, 'en wel slagroom op de aardbeien'.

Het kan dus, je ICD kwijt raken, anders dan met een harttransplantatie.


Ik? Nee, nog maar even niet.


Advertenties

Responses

  1. Ik zit ook te denken aan die defecte lead die nu nutteloos in mijn lichaam zit. Ik vroeg de ICD technicus wat voor gevolgen het laten zitten van zo’n draad kan hebben. Hij zei dat er deeltjes los kunnen laten van die defecte lead en dat die overal terecht kunnen komen. Longen (longembolie), hersenen (tia) e.d. Het verwijderen van een lead heeft wel grote risico’s. Zeker na 7 jaar. Dan is het zo vastgegroeid dat weg laseren wel een risico is.
    Ik ga binnenkort met twee cardiologen praten over de voors en tegens…….
    In jou verhaal over je collega praat je niet over risico’s. Hij was gewoon alles na 3 uur kwijt.

  2. Bovenstaand bericht was van 2010. Intussen weet ik meer over explanteren, voortschrijdend inzicht speelt daarin mee. Let op: Ik ben geen arts en dit is geen medisch advies.
    In essentie is van belang dat explanteren een gemiddeld risico op complicaties (aderperforatie, klaplong) kent van gemiddeld zo’n 2% (sterk afhankelijk van de ervaring van wie de explantatie uitvoert). De cardioloog moet een inschatting maken van het risico van ‘laten zitten’ versus explanteren. Als de lead gewoon goed vast zit en de ruimte in de ader het kan hebben wordt meestal voor ‘laten zitten’ gekozen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: