Gepost door: gijssterks | 2 oktober 2010

Tai’chi en hartfalen

Logo TaiChi2 Al jarenlang doe ik aan Tai'chi, al dan niet in combinatie met lessen.

Tai'chi is simpel gezegd 'de bewegingsoefeningen die Chinezen 's morgens in het park doen'. 

Tai'chi is ontspannend. Ik heb er veel baat bij gehad bij mijn RSI klachten en ook toen ik in het ziekenhuis lag, met name ook bij behandelingen waar ik me beter kon ontspannen dan 'vroeger'. Als ze bloed afnemen of een infuus gaan zetten, of als je arm zeer doet van het schrijven is het heel handig als je arm helemaal 'leeg' kunt maken, kunt 'ontkoppelen'.

Met de lessen ben ik overigens weer eens gestopt. Tijdgebrek, of beter agenda ontlasten. Op woensdagmorgen doe ik een tuin, 's middags tekenen en 's avonds was er de Tai'chi. Door de Tai'chi even te schrappen heb ik ook de mogelijkheid het tekenen eens te verschuiven naar 's avonds als dat zo eens uitkomt, zelfde leraar / zelfde les. Bovendien had ik niet het gevoel dat ik nog veel leerde. Het was meer de gezelligheid en de regelmaat en ook van het samen er heen gaan met iemand hier uit het dorp. Daarbij is Tai'chi iets wat je vaker moet doen dan eens in de week. Dat gezegd hebbende realiseer ik me dat ik er weer meer regelmaat in moet brengen.

Als Tai'chi beoefenaar doet het me deugd een positief verhaal te lezen over Tai'chi zoals nu als bericht op de website van HeartWire, een Amerikaanse site met medisch nieuws.

Een vertaling:


Bron: http://www.theheart.org/article/1122067.do

Tai’chi geweldig voor de kwaliteit van het leven bij hartfalen, opent misschien mogelijkheid om intensievere oefeningen te gaan doen

CA – Patiënten met meestal mild tot matig-ernstig hartfalen in een gerandomiseerde studie toonden significante verbetering van kwaliteit van leven na drie maanden twee keer per week lessen te volgen in de krijgskunst die miljoenen Chinezen routinematig uitoefenen als lichaamsbeweging met lage intensiteit die ook positief werkt op geestelijk welzijn en het gemeenschapsgevoel. Ze kregen ook meer vertrouwen en vertoonden initiatief tot andere oefeningen met hogere intensiteit oefeningen. 

"Patiënten die de Tai'chi lessen volgden vertoonden geen wetenschappelijk significante functionele verbeteringen of andere veranderingen in vergelijking met degenen die hetzelfde aantal en frequentie van conventionele hartfalen trainingsklassen, hoewel er veelbelovende ontwikkelingen waren" aldus Dr. Gloria Yeh (Beth Israel Deaconess Medical Center , Boston, MA) bij de presentatie van de studie aan de Heartfafalen Society of America ( HFSA ) 2010 Scientific Meeting.

"Er is een disconnectie tussen de verbeteringen in kwaliteit van leven, van stemming, van gevoel hebben om meer te kunnen en het zich beter te voelen tegenover het niet vinden van significante verbeteringen in inspanningsvermogen, gemeten door een 6-minutenloop of een inspanningstest op de fiets," aldus Yeh tegen HeartWire [de site]. "Dat gezegd hebbende: we zagen wel een verandering in de afstand van de 6-minutenloop. Het was niet wetenschappelijk significant tussen de twee groepen, maar er was een verbetering van 35 meter bij de Tai’Chi groep gedurende de 12 weken van de studie. Er gebeurde dus iets. En onze andere metingen leverden in elk geval op dat ze het gevoel hadden dat ze meer presteerden."

Speculerend vroeg Yeh: "Is het belangrijker hoe mensen zich voelen en wat ze waarnemen dat ze kunnen doen op dag-tot-dag basis of is het belangrijker wat we daadwerkelijk iets kunnen meten met een aantal tests in het ziekenhuis?" Zij stelt dat sommige metingen op het gebied van de kwaliteit van leven "op zijn minst net zo belangrijk zijn", als sommige meer objectieve doelstellingen bij hartfalen. Of zoals ze het in de formele sluiting van haar studie schreef: "Een te smalle focus op de gemeten prestaties kunnen de impact onderschatten van geïntegreerde interventies, zoals Tai’chi. "

[In het verhaal wordt verder ingegaan op de omvang van de studie qua aantal en samenstelling en representatief zijn, waardoor deze wetenschappelijk gezien beperkt is.]

De Tai’chi groep leerde een aangepaste Yang stijl van Tai’chi waaronder vijf basisbewegingen, karakteristiek "langzaam en doelgericht", met de nadruk op gewicht verschuiven, balans, gericht mentale aandacht en zelfbewustzijn, stretching, warming- up, meditatie, ademhaling en ontspanning technieken, en aanwijzingen over bewustzijn van lichaam en geest.

Leden van de Tai’chi-groep woonden gemiddeld driekwart van de lessen bij, de controlegroep met traditionele oefeningen tweederde van hun lessen. Tai’chi beoefenaars deden gemiddeld 10 uur aan thuisoefeningen met behulp van een bijgeleverde instructie video.

Na 12 weken vertoonde de Tai’chi-groep significante verbeteringen in de kwaliteit van leven en stemmingsstoornissen, en in metingen van zelfwerkzaamheid bij oefeningen.

[Er volgt een presentatie van getallen en discussie over de relatie met een eerdere studie van dr Yeh zelf]

Dr Yes wees nog op de winst van de Tai’chi groep qua zelfwerkzaamheid bij oefeningen die ervaren werd als bijzonder belangrijk voor patiënten met hartfalen. "Om een of andere reden zijn velen van hen niet in staat of niet bereid om de meer conventionele vormen van lichaamsbeweging te doen. Misschien is Tai’Chi minder bedreigend en krijgen ze meer vertrouwen zodat ze kunnen ook andere vormen van lichaamsbeweging kunnen beoefenen die een beetje intensiever zijn."

Er viel iets te zeggen voor een uitkomst van de studie die niet in de formele presentatie was opgenomen: “Reacties van beide groepen die deelnamen aan het oefenprogramma suggereren dat Tai’chi deelnemers meer deden aan andere fysieke activiteiten buiten de klas,” aldus dr Yeh.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: