Gepost door: gijssterks | 1 november 2010

Pacemaker zonder leads

Soms zie je een bericht dat zo interessant is … Zoals dit bericht.
Het gaat over miniaturisering. Maar het gaat ook over koppeling van nieuwe ontwikkelingen. Registreren is al langer mogelijk. Maar hoe geef je iets weer? Nog een apparaat, de bediening ervan etc? Hier zie je hoe een nieuwe ontwikkeling gebruik maakt van een andere nieuwe ontwikkeling, de Smartphone.

Een vertaling:


Bron: http://icdusergroup.blogspot.com/2010/10/medtronic-leads-gets-rid-of-lead-and.html 

Bericht van Hugo Campos

Medtronic biedt sneak preview van nieuwe pacemaker zonder leads.

Vrijdag 29 oktober 2010

We hadden gehoord van Medtronic's plannen voor de ontwikkeling van een pacemaker zonder leads, maar het bedrijf hield de lippen stijf op elkaar  tot gisteren toen Dr Stephen Oesterle, Senior VP voor geneeskunde en technologie, het geheim van het minuscule apparaat onthulde tijdens een gesprek op TEDMED 2010 in San Diego.

Zie video op Youtube 
http://www.youtube.com/watch?v=iAKD4uszEVk&feature=player_embedded

Het idee van een intracardiale pacemaker, een pacemaker die in het hart zelf geplaatst wordt, is niet nieuw. Het werd voor het eerst gepubliceerd in de Journal of Electrocardiology in 1970. Maar het is sinds kort haalbaar geworden als gevolg van ontwikkelingen in batterijtechnologie en circuit miniaturisatie. Het kleine apparaat, hier getoond door Dr Oesterle, wordt via een katheter direct in de rechter ventrikel van de patiënt geplaatst.

Miniaturized_leadless_vvir_pacer Enkele van de voordelen van een volledig intracardiale pacemaker:

 • Het is een minder invasief, minder ingrijpend voor het lichaam. Geen operatie nodig en daardoor minder kans op infectie.
 • Het is eenvoudiger te implanteren, waardoor de patiënt mogelijk aan minder straling blootstelt tijdens het implantaat. (Het wordt geïmplanteerd via de heupslagader.)
 • Minder acute en chronische complicaties (zoals infectie en de huidbeschadiging).
 • Esthetisch beter voor de patiënten omdat er geen chirurgische pocket is nodig voor de generator.
 • Lagere kosten en een verminderde verblijfsduur in het ziekenhuis.
 • En het beste van alles, er zijn geen leads die problemen kunnen geven. Leads zijn –waarschijnlijk – de zwakste schakel in een permanente pacing systeem van de pacemaker.

En zijn nadelen:

 • Grotere diameter katheters nodig voor de implantatie (verhoogd risico).
 • Stimulatie van meerdere kamers is ingewikkelder.
 • Er zijn beperkingen in de levensduur.
 • Het is moeilijk om te explanteren of te verplaatsen.
 • Het apparaat moet blijven zitten na einde levensduur als batterij leeg is (in plaats van het te vervangen)

Een ander potentieel ernstige bijwerking is de mogelijkheid dat het apparaat losraakt en in de bloedsomloop komt.

Mobiele connectiviteit.

Pacemaker_mobilephone Nu volgt een nog beter deel van het verhaal: Het apparaat zal in staat zijn draadloos te communiceren met een smartphone. Dit geeft aan welke richting we ingaan met betrekking tot connectiviteit, waar gegevens kunnen worden verzameld door het apparaat en worden gecommuniceerd naar een smartphone voor de patiënt of de arts te reageren als dat nodig is.

Het duurt misschien nog wel drie tot vijf jaar voordat de leadvrije pacemaker op de Amerikaanse markt komt, in de veronderstelling dat het  FDA-goedkeuring krijgt en door de markt geaccepteerd wordt. Maar het vertegenwoordigt, naar mijn mening een belangrijke stap in de goede richting.

Een ding is zeker: het ziet eruit dat Medtronic luistert als we vragen om real-time toegang tot de gegevens in onze implanteerbare apparaten.

Bericht van Hugo Campos op vrijdag 29 oktober 2010 op http://icdusergroup.blogspot.com


Tot zover de vertaling, nu mijn reactie.

Wat is het aardige van het zelf kunnen zien op een smartphone? Je kunt het negatief uitleggen. Als ICD-drager zou je in het begin misschien wel elk ogenblik willen kijken hoe het is, de controle-freak die doorslaat. Maar het gaat om de techniek.

Het is een techniek die onderweg is. Binnen afzienbare tijd komen er allerlei van dit soort apparaten die kunnen communiceren met een Smartphone-app (app: Applicatie / programma / toepassing).
Apparaten die lichaamsfuncties meten en uitgelezen kunnen worden via de smartphone waarna de patiënt zelf de medicatie kan aanpassen of contact opnemen met zijn dokter of ziekenhuis op grond van advies via de app.
Zoals in beginsel:

 • Vocht in hart / longen
 • Nierfunctie
 • Bloeddruk
 • Hartslag frequentie
 • INR-waarde (bloedstolling), in plaats van de trombosedienst
 • Suiker, in plaats van prikken

Eerste onderzoeken claimen een vermindering van ziekenhuisopnamen met 30% of meer, ik heb er eerder over gelezen,. Dit vooral omdat problemen heel vroeg opgemerkt worden en er iets aan gedaan kan worden. Beter dan wachten tot het probleem er is.
Het apparaat kost misschien wel wat, maar het verdient zichzelf heel erg snel terug.

Natuurlijk komen er mensen die zeggen 'Maar al die oude mensen die kunnen toch niet omgaan met een smartphone' en dan zeg ik: En zelf bloedprikken voor de suiker? Zelf de INR waarde bepalen? Zelf medicijnen innemen? Dat doen ze nu vaak al. Veel ouderen sturen SMS'jes, Skypen met de kleinkinderen, rijden met de TomTom. Voor mensen in een zorgsituatie die het niet zelf kunnen kan een wijkverpleegster dat thuis doen, dat is veel goedkoper dan dat ze naar het ziekenhuis of huisarts moeten. En heel veel prettiger.

Voor ICD's is er nu een uitlees-op-afstand beschikbaar waarbij de gegevens 's nachts naar een verzamelpunt worden gestuurd en van daaruit via een waarschuwingssysteem naar de ziekenhuizen worden gestuurd. Als het ziekenhuis iets ziet moeten ze contact opnemen met de patiënt. Ik denk dat de gegevens beter bij de patiënt zelf gelegd kunnen worden zodat hij/zij minder afhankelijk is van ingewikkelde communicatie-lijnen. Dat kan beter. Eigen verantwoordelijkheid – voor wie het aan kan. Volgens mij zijn dat de meesten.

De toekomst. Binnenkort beschikbaar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: