Gepost door: gijssterks | 16 januari 2011

Ramptoerisme

Het weer was vanmiddag het maximale wat te behalen is, half januari. Vanmorgen nog licht bewolkt met af en toe een dreigend gaatje in de wolken, vanmiddag trok het helemaal open. Het werd een stralend blauwe lucht, 13°C, wel wat wind maar niet al te veel. Deed me denken aan die 2-2-2002 toen WA trouwde met Maxima, toen was het nog mooier maar twee weken later en dus een krachtiger zon.

We zijn een ronde gaan fietsen. Even wennen, aan de conditie ligt het niet, alleen is het zitvlak het fietszadel een beetje ontwend, zo merkten we.

In het Bossche Broek was het erg druk. Het had ramptoerisme kunnen zijn. Gisteren nog was het afgesloten wegens de dreigende watersnood, de borden stonden er nog maar waren opzij geschoven. Het Bossche Broek daar dient als opvanggebied bij hoog water. Het water in de Dommel was 10-20 cm gedaald zoals je zag aan de oevers, de dreiging voorbij. Ramptoerisme zonder ramp dus.

Vanzelf ook een paar mooie foto's kunnen maken. De eerste is in het Bossche Broek richting Vught, een stuk dat teruggegeven is aan de natuur.

Eens ploeterden er de boeren om er hooi vanaf te halen, nu komt er een hoveniersbedrijf dat het gras maait en afvoert en vernietigt, in opdracht van Staatbosbeheer die geloof ik de eigenaar is van dat stuk, in elk geval de beheerder. Tijden veranderen … of is het de decadentie van de moderne wereld – vernietigen maaisel?

De rest is van het stuk tussen Out Herlaer en Kasteel Maurick (Vught) waar de Dommel de weilanden heeft overstroomd, normaal is het een groene vlakte.

P1130149 Bossche Broek Lange Kampen 
P1130153 Out Herlaer 
P1130159 Out Herlaer 

P1130166 Out Herlaer 

Mooi met die oude knotwilgen. Ook een stuk mooier zo dan de sombere luchten van afgelopen vrijdag. Dat stuk, het was deels alweer boven water aan het komen.

Oud Herlaer kan het hebben, de fundamenten van die boerderij zijn van het voormalige kasteel met dezelfde naam dat stamde uit de 14e eeuw. Het ligt hoog genoeg zoals al bleek in 1995 met de grote overstromingen toen.

 

Advertenties

Responses

  1. mooie foto’s

  2. Dank je!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: