Gepost door: gijssterks | 30 januari 2011

Scenes uit een huwelijk / Het Mooiste van Sesamstraat

Vreemde combinatie, maar wij waren afgelopen dagen twee keer in het theater – ik combineer toch!

Scenes uit een huwelijk

Vrijdag waren we in het Theater aan de Parade voor Scenes uit een Huwelijk (Ingmar Bergman, 1974).

Voor het verhaal etc verwijs ik liever naar de site van Toneelgroep Amsterdam dan dat ik het hier vertel.

Hoe we het ervaren hebben?

Het verhaal was vaak herkenbaar, soms stond het ver van ons af, we zijn niet uit elkaar gegroeid en niet gescheiden en misschien maken we te weinig schreeuwende ruzie om het te begrijpen – dat kennen we alleen van horen zeggen. Goed gespeeld, het hield je scherp, je bleef goed opletten om niets te missen.
Sommige dingen waren ‘echt jaren ’70’, beginnende emancipatie, teveel drinken, openhartigheid ‘want we hebben niets te verbergen’ en ook bv roken op het toneel. Herkenbaar dus voor ons als kinderen van die tijd.

De uitvoering was heel anders dan anders. Je bent gewend in de zaal te zitten en te kijken naar wat zich op het podium afspeelt. Nu zaten we op het toneel. Ik wist niet dat het toneel zo groot was: We werden verdeeld in 3 groepen van ca 100 man (m/v) en alle drie de groepen zaten op een van de drie ‘podia’ op het toneel met een werkruimte in een driehoek(je) in het midden. Op elk van de zijden van de driehoek werd een scene gespeeld. 3x dezelfde scene, elk uit een verschillende levensfase. Het publiek schoof door.
Na de pauze zat het publiek nog steeds op het podium maar rondom het middenstuk waar de rest van het stuk zich afspeelde. Bijzonder was dat de spelers van de 3 scenes na de pauze meestal met z’n drieën simultaan hetzelfde stuk speelden, zelfde teksten, zelfde uitvoering, andere richting naar het publiek.

Wat we er van vonden? Interessant, unieke ervaring, nooit eerder zo mee gemaakt. Zeker de moeite waard! Ondanks dat het echt en lange voorstelling was – begon al om 7 uur, duurde tot na half 11 – hebben we ons geen moment verveeld, nergens gedacht van ‘schiet eens op’ of ‘kunnen we nog niet naar huis’. Nogmaals: Zeker de moeite waard!


Te bedenken dat we zeker niet gegaan zouden zijn als we niet al lang geleden geboekt hadden. Het was een drukke week geworden waar van alles bij elkaar kwam zoals een website update, de correctieronde van het Heemkundeblad als hoofdredacteur, een afscheidsborrel, Fotoclubavond met voorbereiding, organisatie wandelpool, parochieblad rondbrengen en natuurlijk de normale dingen zoals tekenen en opa-omadag. En Theater dus ook…Het Mooiste van Sesamstraat


Vandaag waren we weer in het Theater aan de Parade. Het Mooiste van Sesamstraat. Deze keer waren we er met z’n drieën, kleindochter Lisa van drie en een half was mee, de voorstelling was voor 3+. Het was leuk! Mooi gespeeld, kleurig.

Wel jammer dat het ‘op de foto met de cast’ na afloop nogal chaotisch was. Nou maak ik me daar niet al teveel zorgen over, kinderen zien zoiets toch heel anders dan wij volwassenen. Kinderen zien Ernie en Elmo en Tommy. Dat ze geen mooi fotoshot krijgen – dat maakt voor die kinderen niet zo veel uit, dat is erger voor de papa’s en de mama’s en de opa’s en de oma’s. Voor Lisa was het Gewoon Hardstikke Leuk.

Alleen – thuisgekomen zagen we een Hyves die, zwak gezegd, nogal positief was over de ‘VIP-kinderen’ die voorkropen. Ik kon het niet laten, ik heb gereageerd. Zij ook. Ik laat het zien:

Knipsel Het Mooiste van Sesamstraat reactie

Nee, ik ben niet boos – maar knullig organiseren … en dan nog trots zijn ook … en Tommy en Elmo waren wel aardig naar de kinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: