Gepost door: gijssterks | 18 februari 2011

BHIC avond

Gisteravond was er in Berlicum een avond van het BHIC, het Brabants Historisch Informatiecentrum onder de titel 'Hoe waar 't vruuger in Sint-Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen en Gemonde?'. Om meer gegevens te krijgen, foto's en vooral verhalen organiseren ze avonden onder de titel 'Hoe waar 't vruuger in …' in plaatsen binnen het werkgebied van het BHIC, voornamelijk Oost-Brabant. Twee jaar geleden was er al een soortgelijke avond geweest hier vlak bij (200m) in de Huif, ook toen was ik er geweest.

Jammer dat het samenviel met de Fotoclubavond - het leven bestaat nu eenmaal uit keuzes en je kunt niet alles doen. Wel nog even de foto voor de bondsfotowedstrijd ingeleverd.

Het verslag van de avond stond vanmorgen in het Brabants Dagblad, dus dat hoef ik niet te maken klik voor vergroting:

BD BHIC 

Hoe het was?

Weinig bekenden eigenlijk. Ook mijn oudste broer die eigenlijk wilde meegaan kon uiteindelijk niet. Toch was het er druk, 90-100 mensen. Natuurlijk veel grijs (of geverfd en dan bedoel ik niet grijs geverfd) zoals gebruikelijk op Heemkunde avonden. Verdeling Gemonde een stuk of 5, wat meer uit Den Dungen en weer meer uit Sint-Michielsgestel maar de meerderheid kwam uit Berlicum en Middelrode.

Min of meer hetzelfde verhaal als 2 jaar geleden, met updates. Zat goed in mekaar, leuk gepresenteerd door mensen die het publiek konden blijven boeien.

Voor de pauze ging het over het BHIC en over de website, ik bezoek die website regelmatig om te zien of er iets nieuws is. Een wandeling met foto's.

De koffie en thee vooraf en alle drankjes in de pauze waren gratis. 'Natuurlijk heb je die zelf betaald. Iedere inwoner van Sint-Michielsgestel betaalt 3,93 aan het BHIC. Jullie krijgen er nu dus iets van terug, maar het is en blijft een sigaar uit eigen doos.'  Zoals ik zei: Leuk gepresenteerd.

Na de pauze een quiz. En natuurlijk wat oude foto's, vooral gebruikt om aan te tonen wat wel en wat niet van belang is voor het BHIC. Wel van belang: herkenbaar plaatsgebonden en Bekende Figuren. Niet van belang bijvoorbeeld foto's die overal gemaakt kunnen zijn en 'gewone' familiefoto's.
Er zijn natuurlijk ook veel grensgevallen. Vooral ook van belang is vaak het verhaal achter de foto.

P1110085 Bootjes Hogert - inspiratiebron Als ik echt heel erg kritisch wil zijn: Er werd een 'recente' foto getoond van de Dommel bij de Hogert met roeiboten aan de oever. Die foto moet 2 jaar oud zijn, er zijn steigers aangelegd en er geldt nu een verbod op 'losse roeiboten'. Detail – wie zal het opgevallen zijn?
En de boerderij Venstraat 2 die door hen gedateerd is op 1596 zoals hij ook 'officieel' te boek staat. Intussen heb ik geleerd dat hij van 1659 is.

Meer weten over het BHIC: Zie de website, www.bhic.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: