Gepost door: gijssterks | 1 mei 2011

Fotoclubavond

Afgelopen donderdagavond was het weer fotoclubavond, de driewekelijkse bijeenkomst van de Fotokring Sint-Michielsgestel, website http://www.fotokring-gestel.nl/

We hadden gasten, mensen van de fotoclub uit Waalwijk. Ze hadden hun foto's meegenomen om mee te draaien in de beoordeling.

De foto's die ze lieten zien waren in hun groep ook al beoordeeld. Grappig dat vaak het commentaar heel gelijksoortig is, het onze en wat ze al gehoord hadden. Ook grappig dat wij er soms heel anders tegenaan keken. Zoals bijvoorbeeld de kleur van het frame, bij hen wit terwijl het bij ons bijna is 'zwart, tenzij'. Toen bij de eerste foto iemand vroeg om er een zwart (voorzet)frame bij te houden schoten ze in hun lach. Dat was bij hen bijna doodzonde, ze hadden iemand in de club die daar allergisch op reageerde. Terwijl iedereen, ook zij, bij deze foto vonden dat zwart beter was.

We hoorden verschillen:

  • Foto's beoordelen.

Bij ons zijn verschillende manieren om een foto te bespreken, meestal is de eerste vraag 'Wat zie je' waarbij een beschrijving van de foto gegeven wordt, bijvoorbeeld 'Een landschap met een bomenrij en koeien en een rivier op de achtergrond. Op het pad dat links weg loopt voetsporen in het zand. …' Dit zorgt ervoor dat je gefocust ben op wat je ziet, zonder nog een waardeoordeel te geven. Pas op het eind zeg je of je het mooi vind, wat je goed vind aan de foto, wat je anders zou willen. De maker wordt altijd in zijn waarde gelaten.
Bij hen was dat toch een stuk minder gestructureerd en werd er makkelijker kritiek gegeven.
Een verschil is wellicht dat de inleiders bij ons ooit een korte cursus 'Fotobeoordelen' gehad hebben.

  • Inhoud van de avond.
  • 

Bij ons is het hoofddoel van de 3-wekelijkse avond het eoordelen van foto's. SLechts zelden doen we iets anders.
De Waalwijkse groep kende verschillende onderwerpen per 2-wekelijkse avond. Specifiek op soort foto, macro foto's bijvoorbeeld. Gebruik van software, waarbij een soort minicursus gegeven wordt. Gebruik macro-lenzen, etc.

Zo leer je van elkaar.

Ik had twee foto's meegenomen, op het iend was er nog tijd voor foto's van clubleden.

1. Dames in oude klederdracht.

L4257394 Dames frame 

Foto die ik vorige week in Liempde gemaakt had. Dames in oude klederdracht voor een uitvergroot oud familieportret.

Positief was de manier van poseren, de blik in de camera. Een foto die grotendeels zwart-wit is, behalve de gezichten en haren.
Kritiek was er op de belichting, de rechtse dame is 'kapotgeflitst'. Achteraf weet ik dat de printer op 'Vivid foto' (verscherpen kleuren) en 'Ruis onderdrukken' (min of meer te vertalen als 'vervlakken kleuren') stond – jammer.
Andere kritiek was dat achtergrond te bepalend was, te veel afleidde. Tsja, straatfotografie, achtergrond kiezen is dan moeilijk.
Iemand vond de zwarte vlek links aan de hoed niet mooi. Laat dat nou deel zijn van de hoed!

2. Knoop.

P1130937a Knoop frame 
Een foto die tot de verbeelding sprak. Intrigrerend. Een knoop. Was het een schommel? Hoe komt de dan hier in de natuur – het hoort er niet. Iets lugubers ook. Mooi in beeld gebraccht, de knoop mocht zelfs prominent in het midden staan.

Als ik gezegd had dat de foto gemaakt was bij Lunet 2 in Vught, de fusillade plaats in de oorlog, dan was het natuurlijk echt luguber geweest. Maar de foto was gemaakt bij Lunet 3 in Vught, aan de rand van het bos bij de huizen, een schommel aan een boom. Aan de knoop te zien en dubbel touw schat ik in dat een vader er een stevige schommel gemaakt had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: