Gepost door: gijssterks | 9 juni 2011

ICD en kettingzaag

Naar aanleiding van de reactie van Annette op de log Een uitdaging eerder deze week:

 Knipsel Annette kettingzaag 
Kettingzaag Ja Annette, ik weet het zeker. Niet alleen proef-ondervindelijk. Ooit hebben ze het opgenomen bij TV-opnamen maar ik herinner me niet dat ze het getoond hebben.

Er zijn meerdere aspecten: Elektromagnetisme, trillingen, de fysieke inspanning en 'stel dat je een shock krijgt'.

Voor elektromagnetisme geldt dat de ICD bij normaal gebruik niet beïnvloed wordt door elektromagnetische golven zoals die kunnen ontstaan bij elektrische apparaten en ontstekingen van motoren:

  • De moderne ICD heeft een beschermend huis, een soort van gaas-matje dat zo een 'Kooi van Faraday' maakt die voldoende bescherming biedt tegen elektromagnetisme zoals in normaal gebruik voorkomt. Een uitzondering is elektromagnetisme in bijzondere omstandigheden zoals in een elektrische centrale of bij werken met hoogspanning.
  • Apparaten met het CE-kenmerk zijn, wat electromagnetisme betreft, veilig buiten de behuiziong mits deze onbeschadigd is.

Voor de veiligheid wordt aangeraden 3 cm afstand te houden. Dit is extra veiligheid, in de officiele richtlijnen werd deze met 10 vermenigvuldigd om zich in te dekken tegen alle claims (Amerikaans!) waardoor de mythe van de 30 cm afstand is ontstaan. Let op nogmaals: Dit betreft huis-tuin en keuken apparaten, geldt niet zonder meer voor zware industriele toepassingen.

Ik doe ook mee met de veiligheids cq 'cover your back / ass' manie, daarom stel ik bij deze: Ik ben geen ICD-technicus of ICD-specialist en alles wat ik hier schrijf moet gezien worden als de uitspraak van een leek.

Wat trillingen betreft:

  • Trillingen zijn niet goed voor de ICD. Dit geldt met name voor plotselinge bewegingen waarbij de armen gestrekt worden, zoals bij houthakken. Een klophamer bijvoorbeeld geeft ook veel trillingen. Een kettingzaag geeft bij juist gebruik geen grote trillingen en kan geen kwaad. Houthakken of werken met een klophamer zal ik niet doen.
  • Als je de kettingzaag zou duwen met de schouder waar de ICD zit – dat is niet goed voor de ICD. Is zeker ook niet aangenaam en is sowieso niet bepaald volgens normaal veilg gebruik – ook als je geen ICD hebt.

De inspanning:

  • Werken met een kettingzaag is fysiek zwaar. Als je lichamelijke conditie het niet aankan of als je niet genoeg kracht hebt om de kettingzaag onder controle te houden is het natuurlijk onverantwoord.

'Stel dat je een shock krijgt':

  • Je hebt de ICD niet voor niets. Stel dat je een shock krijgt dan zul je de kettingzaag loslaten waardoor de ketting in elk geval stilvalt (zo werkt een kettingzaag nu eenmaal) en kan die geen kwaad doen. De meeste mensen die een shock krijgen voelen die aankomen en hebben zeker tijd om de zaag af te zetten. Ook mensen zonder ICD moeten stoppen als ze zich niet goed voelen.
  • Met de kettingzaag op een ladder is voor iedereen sterk af te raden. Voor een ICD-drager die altijd al afgeraden wordt te werken op een ladder geldt dit zeker.

Kortom: Werken met een kettingzaag mag als je er fysiek toe in staat bent. Voor de veiligheid gelden dezelfde voorwaarden als voor niet-ICD-dragers: Als je bang bent al dan niet vanwege de ICD of je anderszins niet veilig voelt of als de kettingzaag niet deugt: Niet doen. In alle andere gevallen mag het, maar neem de veiligheidsvoorschriften in acht zoals iedereen zou moeten doen. Dus de zaag niet tegen de ICD houden.

Ik vind werken met de kettingzaag ook gewoon leuk. Primitieve driften of zoiets. Baas zijn, al is het maar over een stuk hout. Ik zou haast zeggen 'Als ze ooit nog eens iets vinden wat leuker is dan wil ik dit er graag bij blijven doen' – maar die uitspraak ging volgens mij over iets anders…

Advertenties

Responses

  1. Aha! Weer wat geleerd! Dankjewel voor je uitgebreide informatie. En inderdaad: die uitspraak geldt voor wat anders. Voor iets wat je zonder en mét ICD nog gewoon mag doen! 😉 Wel lief van je dat je mijn reaktie zo serieus neemt. xxxxx


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: