Gepost door: gijssterks | 21 december 2011

Mijn ICD is jarig

TaartTaart_1 Er is er een Jarig
Hoera Hoera
Dat kun je niet zien
dat is mijn ICD

Vandaag is mijn ICD, mijn Inwendige Cardioverter en Defibrillator,  jarig. Zeven jaar zit hij er in.

21 december 2004 was de implantatiedatum van mijn ICD. Zeven jaar geleden. Dat is oud, de cardioloog vertelde dat de ICD’s die nu vervangen worden meestal geïmplanteerd werden in 2005 en ook al uit 2006 zijn. Die van 2004 beginnen zeldzaam te worden.

Kortom: Niet alleen ik begin bij de oudere generatie te horen als gepensioneerde van 61, ook mij ICD begint oldtimer te worden.

Hoe de controle van de ICD was, gisteren?

  • ECG’tje maken, zoals altijd als je op ICD-controle bij de specialist gaat.

De vooruitgang heeft toegeslagen in het UMC Utrecht. Tot nu toe kreeg je de print van de ECG mee en die gaf je aan de specialist die hem in de map stopte. Nu niet meer, ‘De ECG is al bij de dokter’ zei Sergio, de ECG-laborant die enthousiaster en luidruchtiger was dan veel mensen aangenaam vinden gezien de reacties in de wachtkamer.

Om precies 10 uur kwam de cardioloog de wachtruimte ingelopen. We wilden opstaan toen hij aangaf dat wij nog even moesten wachten en een ander stel vroeg mee te gaan. Goed 10 minuten later waren wij aan de beurt.

De cardioloog zei me dat hij blij was dat hij me zo lang niet meer gezien had. En dat bedoelde hij goed: vòòr de ablatie in april 2010 wilde het wel eens voorkomen dat ik tussentijds kwam opdraven.

De controle zelf:

  • ICD uitgelezen.

In september is er een registratie geweest. Lichte ritmestoornis 18 september, rond de middag. Nagekeken, een blanko dag in de agenda. Ik heb hem niet gemerkt. Eentje in een jaar tijd en die vanzelf overgaat – geen enkel probleem. Iedereen heeft zoiets wel eens, niet-ICD-dragers zullen het nooit weten, of iets merken en er aan voorbij gaan. Aldus de dokter.

Ook bij de ICD-controle met de programmer (zo heet het uitlees-apparaat) heeft de vooruitgang toegeslagen. Vorige keer bij de technicus ging dit nog met diskettes, nu zit de programmer ook in het netwerk en worden de gegevens opgeslagen op de harde schijf.

Home Monitoring, uitlezen van afstand, is nog niet helemaal rond, privacy aspecten, maar de volgende stap is dat je niet meer bij de technicus komt maar dat de ICD-gegevens vanuit huis overgestuurd worden. Alleen naar UMC Utrecht als het moet / 1x per jaar naar de specialist.

Mijn ICD is te oud, die kan nog niet met Home Monitoring. Wel met ICD’s kort erna.

  • ICD Test.

De batterij is nog steeds niet leeg. Het metertje stond nog zoals het de vorige keer in augustus stond. Je zou bijna zeggen dat hij hangt, al kan dat moeilijk want het metertje is  digitaal. Bovendien laten andere gegevens zien dat hij nog volop actief is, doet wat hij moet doen – in de ICD zitten zelf-tests die dat bewijzen.

De laaddtijd is nu iets boven de 20 seconden voor hij een shock kan geven. Moet eigenlijk er onder blijven maar hij zag het niet als een probleem gezien mijn voorgeschiedenis.

Bij mij ging bij een stoornis de hartslag niet lijnrecht omhoog maar stapsgewijs. Ook uit andere bronnen weet ik dat volgende stoornissen bijna altijd identiek zijn aan de vorige. Betekent dat ik, stel dat…, dat ik dan iets meer tijd heb om te gaan zitten c.q. iets langer moet wachten in spanning.

De hartslagtest was OK. Hierbij wordt door hem de hartslag omhooggejaagd door te pacen. Door te weten hoeveel stroom nodig is om het hart sneller te laten kloppen weet je met welke stroom hij moet worden ingesteld.

Dit betekent dat de ICD voorlopig nog kan blijven zitten, nog niet toe is aan vervanging.

Terugkomen in april bij de technicus en over een jaar bij hem. Tenzij de ICD begint te piepen of als bij de technicus blijkt dat hij vervangen moet worden.
Zit er dik in dat dat ergens in 2012 gaat gebeuren.Na het bezoek nog een röntgen laten maken, kijken of de ICD en de draad nog goed zitten, elk jaar hoort dat erbij. Dat duurde uiteindelijk langer dan de vijf minuten die ze aan de balie gaven maar daarna was er eindelijk de koffie met iets erbij.

Advertenties

Responses

  1. Gefeliciteerd!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: