Gepost door: gijssterks | 14 februari 2012

Een bijzondere seniorenwandeling – Woensdag 8 februari 2012

Bijzonder? Hoezo? De seniorenwandelingen van de Natuurgroep Gestel, elke 2e woensdag van de maand, zijn toch altijd bijzonder? Dat klopt, maar dit keer was wel heel anders dan anders omdat ‘de Golf’ zoals we het golfterrein op Zegenwerp hier noemen, besneeuwd was waardoor er niet gegolfd kon worden en het terrein nu voor ons toegankelijk was.

Het was afgelopen woensdag, er lag sneeuw. Klik op foto’s voor vergroting.

Zegenwerp Golfterrein

We vertrokken vanaf de sporthal aan de Eikenlaan en gingen via het gemeentebos langs de vennen naar de overkant van de Esscheweg. Daar gingen we niet rechtdoor Zegenwerp op maar rechtsaf langs en over het golfterrein, de zuidkant, zeg maar het deel richting Boxtel. De groep bestond uit 24 personen, op de foto sta alleen ik er niet op.

Grenspaal Boxtel met Dommeldal

Via de zuidkant van het golfterrein kwamen we bij de grenspaal met Boxtel waar we een prachtig uitzicht hadden over het Dommeldal, Balsbroek, tegenover de gelijkgenaamde boerderij op Zegenwerp. Het Balsbroek is een laag gelegen gebied tussen het hoger gelegen Zegenwerp aan de ene kant en Dommel met daarachter de Hogert / Gemonde aan de andere kant.

Onderweg kregen we uitleg over de natuur, zoals over de vennen in de gemeentebossen, de steenuilenkast die we er zagen, de gagel die groeit bij een waterpartij op ‘de Golf’.

Een bevroren koolmeesje

Sporen in de sneeuw, van reeën, konijnen, en van de dassen bij een dassenburcht. Een koolmeesje, blijkbaar slachtoffer van de kou, dood in de sneeuw en postuum in de belangstelling bij het deel van de groep dat er niet aan voorbijgelopen was.

Mijn bijdrage was dat ik wat kon vertellen over de (pre-)historie van het gebied, over hoe het ooit was en hoe het veranderd is.

Tegenover het clubhuis pikten we nog een stukje Zegenwerp mee en liepen langs een vijver die niet iedereen kent, waar kwelwater omhoog komt dat er voor zorgt dat enkele poelen niet bevriezen; als het zo hard vriest als nu kun je het goed zien.

Twee schimmels op een boom

Via een bijzondere boom die dood is en besmet met twee soorten schimmels, witrot en bruinrot (weet ik nu, dank zij de uitleg van Michel) kwamen we terug bij de Eikenlaan waar de koffie van de sporthal goed smaakte.

Zoals ik zei: een bijzondere wandeling. Iets langer dan gewoonlijk maar dat gaf niets, het was geen weer om lang stil te staan. Anders dan gewoonlijk omdat we kwamen op een plaats waar je normaal niet komt. Anders omdat er sneeuw lag. En anders omdat de koffie nu niet uit de thermoskannen van Michel kwam maar uit het koffiezetapparaat van de sporthal Theereheide.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: