Gepost door: gijssterks | 7 maart 2012

De dag dat ons moeder begraven werd

Gisteren was de avondwake en vandaag de uitvaartdienst.

Zaterdagmorgen 3 maart 2012 is ons moeder overleden.

Natuurlijk zou je willen dat je moeder altijd blijft leven, natuurlijk is het ook dat ze eerder overlijdt dan jezelf. Natuurlijk valt er een open plek.

Ze was 91, wel wat ouderdomsklachten maar ook nog goed bij de tijd. Ze is niet meer wakker geworden, vredig ingeslapen zonder strijd. Zo had ze het zelf gewild.

Een einde van een tijdperk, een einde van ‘kind zijn’ zoals in het lied van Karin Bloemen in de avondwake, de een voelt het anders dan de ander maar het geldt voor iedereen.

In 1996 overleed ons vader, in 2005 ging ons moeder naar het verzorgingshuis en namen we afscheid van het ouderlijk huis. Vandaag namen we afscheid van ons moeder.

Het afscheid was zoals ze het gewild zou hebben. De een deed dit, de ander dat. Acht kinderen, zeventien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, het komt niet op een paar personen neer.

Het is goed zo.

Advertenties

Responses

 1. Het zal vreemd zijn om zonder haar verder te gaan. Op deze leeftijd is het niet vreemd, maar het komt toch nog altijd onverwacht, ook al weet je dat het komen gaat. Sterkte!

 2. Heel veel sterkte voor jullie allemaal.
  Het blijft een groot gemis.

 3. Het is en blijft toch je moeder die jullie nu moeten gaan missen!
  Hoe oud ze ook is geworden maakt niet uit, het gemis is er.
  Maar gelukkig heeft ze een mooie leeftijd bereikt in redelijk goede gezondheid, en is ze in haar slaap overleden. Dus gelukkig heeft ze geen ziekbed gehad, dat is ondanks het gemis wel een schrale troost.
  Heel veel sterkte met het verlies.

 4. Gecondoleerd met het verlies van je moeder, Gijs. Het is het ergste wat je kan over komen. En dan maakt het niet uit hoe oud ze geworden is. Het liedje van Karin Bloemen zegt alles. Ik heb het laten voorlezen op mijn moeders uitvaartdienst. Heel veel kracht en sterkte in de komende tijd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: