Gepost door: gijssterks | 8 maart 2012

Piep – Piep – Piep – Piep – Piep – Piep

Gistermorgen achttien minuten over zeven.
Ik liep over de trap naar beneden.
Ik hoorde PiepPiepPiepPiepPiepPiep, een keer of tien in een langzaam tempo.
Het kwam schuin van beneden van links.
Ik draaide me half om,
het kwam nog steeds schuin van beneden van links…

Het was mijn ICD, mijn inwendige defibrillator, mijn ingebouwde AED. Vanmorgen om achttien over zeven liep mijn ‘wekker’ weer af. Volgens mij hoorde ik ook iets om achttien over een vanmiddag. Om de zes uur blijkbaar.

Gisteren hadden we iets anders te doen. Vandaag het UMC Utrecht gebeld.

Morgenmiddag even laten uitlezen. Natuurlijk is het de batterij die leeg is. De meterstand gaf bij de laatste drie controles al aan dat hij net boven de rode streep zat.

Als de batterij leeg is heb je normaal gesproken nog 3 maanden stroom voor de ICD. De vervangingsoperatie kan dan wordt ingepland, dagje blijven om de ICD te vervangen en bij te komen.

Zeven jaar en twee maanden en twee weken en een dag, zo lang duurde het voor hij leeg was. Geen record maar wel een stuk langer dan veel anderen.

Nieuwe ICD voor de zomer, planning is makkelijk, we hadden nog geen vakantie gepland.

Ik vroeg het mijn specialist bij laatste controle: ‘Hou je de ICD na een succesvolle ablatie, na het wegbranden van het plekje dat de hartstilstand en andere ritmestoornissen veroorzaakte?’ Antwoord was ‘Ja, het effect van ablaties op langere termijn is niet bekend, zulke ablaties doen ze nog maar een paar jaar, de indicatie ICD hou je daarom.’

Zolang de ICD nog niet vervangen wordt heb ik een ingebouwde wekker. Elke morgen om 18 over zeven loopt hij af. Een wekker van pakweg 30.000 euro met een levensduur van 7 jaar. Binnenkort een nieuwe, die schijnen wel tien jaar mee te kunnen.

Advertenties

Responses

 1. dat is best lang ja. Als je bedenkt dat hij ook energie heeft gebruikt om de shocks af te geven.
  Gek idee hoor ik zit al op vier jaar bijna. Maar nog driekwart vol.
  groetjes Caro

 2. Je krijgt ook alles tegelijk, hé? Pffft. Ik hoop wel dat die van Peet net zo lang blijft werken als die van jou. Zeven jaar is niet slecht. Maar 10 is nog veel beter!

 3. hey hey,nou ik moet binnenkort ook weer voor de bijl,mijn icd is na 6 jaar,zeven maanden en 21 dagen aan het piepen geslagen,ik gaf de afstandsbediening al de schuld,zo van rot ding stop toch te piepen,is je batterij soms leeg?
  haha,er is zeker een batterij leeg maar niet die:)
  vandaag naar umcg geweest en ik word ingepland voor een nieuwe icd,en ook ik krijg er eentje die tien jaar mee zal kunnen.(mijn irritante piepjes zijn even uitgezet)
  ik zei tegen de arts gekscherend,nou gelukkig maar,want in deze crisis is het nog maar de vraag of ie straks nog wel in het ziekenfonds zit,heb ik toch nog een paar jaartjes extra te gaan:))

  voor iedereen een fijn maar vooral een lang gezond leven gewenst,

  Annie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: