Gepost door: gijssterks | 16 april 2012

Voorjaar … een beetje / Koeien in de wei

Het is koud, gisteren en vandaag. Een onaangename koude wind. En toch is het vooraar.

Zaterdagmiddag, toen het beter weer was en we naar de stad fietsten, was mijn neef koeien aan het vrijlaten in de wei in het Bossche Broek. Belangstelling van passanten, die vinden het prachtig, koeien in de wei:


‘Hebben die koeien het niet kou?’ vroeg iemand. ‘Nee’ zei mijn neef, ‘ze hebben een leren jas aan’. De gemeente Den Bosch wil dat er koeien in de wei lopen in het Bossche Broek, net als veel mensen. Staatsbosbeheer, eigenaar van een groot deel van het gebied, wil dat niet, wil de koeievlaaien niet. Een verschil in ‘Hoe hoort de polder er uit te zien’, natuur en verschraling versus ‘Leuk om te zien’.
Binnenkort komen er nog zo’n 30 bij, de vier van zaterdagmiddag gaan vrij snel terug naar huis, ze moeten binnen enkele weken kalven. Ook nog 20 van een andere boer.
‘Komt U van Oud Herlaar?’ vroeg iemand aan mijn neef. ‘Nee, uit Den Dungen’ zei mijn neef. ‘O ja, daar zitten veel boeren’ zei ze. ‘Nou, die kun je tegenwoordig op de vingers van een hand tellen.’ zei hij, ‘Boeren met melkvee.’ Toen we gingen tellen kwamen we iets hoger uit. Vier aan de Bossche kant van Den Dungen, en dan nog een stuk of vijf. Ooit waren er 125 boeren in Den Dungen die melk leverden aan de Campina of diens voorgangers. Nu nog amper 10.


Zondagmorgen rondje Halder gelopen met het beest, anderhalf uur. Zon en wolken, levert mooie foto’s op zoals deze grauwe abelen langs de Halderse Baan:

En bijna thuis, Park Ruwenberg, de eerste eend-met-jongen van het jaar, althans de eerste die ik dit jaar gezien heb:


Eind van de middag hoorden we het bericht van iemand uit Den Dungen, hier vlakbij, die zondagmorgen met zijn maten was gaan fietsen en een hartstilstand kreeg en overleed. En een jongen van 14 uit Vught, ook hier vlakbij. Overleden na hartstilstand bij 10 km loop als deel van de Rotterdamse Marathon. Zaterdag was er al de Italiaanse voetballer Morosini, speelde bij Livorno, 25, ook overleden aan een hartstilstand.

Shit happens.

Advertenties

Responses

  1. die koei, wat een mooie foto!
    En jonge eendjes, ja die zag ik vorige week ook al. Zo gaat de natuur verder. En het leven ook.
    3 hartstilstanden: lijkt het meer of letten we er meer op?
    Liefs CAro


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: