Gepost door: gijssterks | 26 april 2014

Gestel aan de kook

Het initiatief

Een leuk initiatief vonden we. Mijn lief kwam thuis van de groenteboer met een folder van ‘Gestel aan de Kook‘.

Het concept is dat je je opgeeft om samen met anderen te gaan eten waarvan een gang bij je thuis. Ieder zegt tevoren wat ze willen maken, een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht, en eventuele beperkingen. De organisatie kan vragen om te veranderen, er moeten natuurlijk evenveel voor- hoofd- en nagerechten zijn. De deelnemers zijn verder vrij in hun keuze, in principe kun je kiezen voor pak-hem-beet chipolata pudding van de supermarkt (maar dat is je eer te na als je je hiervoor opgeeft).

Zo had ik aangegeven dat ik geen yoghurt of kwark of aanverwant lust, geen zure melk. De deelnemers horen de eventuele beperking tevoren.

Op de dag zelf krijg je rond 4 uur een enveloppe in de bus met daarin het adres waar je als eerste heen moet (tenzij je voorgerecht doet) en 3 enveloppen voor de deelnemers die bij jou eten (eentje dus voor jezelf) met het adres waar je heen gaat voor de volgende gang.  Aanvang voorgerecht is 18 uur, hoofdgerecht 20 uur, nagerecht 21:30, gezamenlijke afsluiting vanaf 22:30.
De kosten? Tien euro inschrijfgeld plus wat je zelf besteed. Je krijgt ook korting bij enkele lokale ondernemers. Zoals bij de groenteboer en de Keurslager.

Het concept is op andere plaatsen al eerder van start gegaan, we weten nu dat Berlicum in december 2012 begon met 9 deelnemers-paren  met een vervolg in december 2013 met 25 deelnemers-paren.

Mijn lief was enthousiast en ik zei meteen ‘Dat voegen we dan toe aan onze bucketlist – the things you want to do before you die.

We hadden ons opgegeven voor het hoofdgerecht. Dat was iets waar we allebei iets konden doen.

Voorbereiding

Gistermiddag hebben we het voorbereidend werk gedaan zodat we binnen pakweg een half uur de maaltijd op tafel zouden hebben. Oven ingesteld zodat hij voorverwarmd was als we terug kwamen van het voorgerecht en de tafel gedekt.

In de envelop die we kregen stond dat we om 18 uur verwacht werden op een adres in Gemonde.

18:00 uur

We kwamen bij mensen die we helemaal niet kenden, iets ouder als wij. Het andere stel was een stuk jonger, veertigers zoals de meesten zoals later zou blijken.

Een glaasje wijn bij binnenkomst, het hoort er bij. De gesprekken waren gezellig. Je hebt sowieso een onderwerp waar je het over kunt hebben: Eten. Daarbuiten over van alles. Zoals dat gaat, eerst verkennend: ‘Wat woon je mooi’, ‘Waar kom je vandaan’ of ‘Zijn jullie echte Gestelsen’, ‘Waarom doen jullie mee’. Daarna ook dieper. Zoals dat gaat met mensen die je niet kent. Altijd interessant. Snel zie je dat je altijd dingen gemeenschappelijk hebt. Van het andere stel bleek dat we hem wel kenden, als oppas toen hij nog in het kinderledikantje lag, in onze wijk waar hij nu nog woont. ‘Als je lang genoeg praat ben je ergens nog wel familie’.

Gestel aan de Kook 1Het voorgerecht was asperges in aspic (‘gelatine-gelei’) met sla, zalm en kwarteleitjes. Het zag er leuk uit en was ook nog lekker.

Om half acht was het voor ons tijd om naar huis te gaan. Omdat het toch een kilometer of drie was en er onweer dreigde waren we al met de auto gegaan, geheel tegen onze gewoonte in.

19:40

Thuisgekomen ging het hoofdgerecht in de oven  zodat we kwart over acht aan tafel konden. Ik de sla terwijl mijn lief de roerbakgroenten deed. De eerste gasten, een wijntje inschenken. Even een gedachte van ‘Ze zullen toch wel op tijd komen’ toen het tweede stel er nog niet was, het was bijna tien over acht – maar ze kwamen net de stoep oprijden.

Gestel aan de Kook 3Ons hoofdgerecht was varkenshaas in bladerdeeg, een pakje op elk bord, met wat roerbak-asperges met peulen, bosui en rode peper. Als bijgerecht de rest van de roerbak-asperges met ijsbergsla met honing, sinaasappelpartjes en banaan. En een bijgerecht van rode ui met tomaat.

Ook dit keer twee – voor ons – jongere stellen, veertigers. En ook dit keer weer gezellig. Het was dat we om half tien bij het volgende adres moesten zijn anders hadden we er nog wel een uurtje aan kunnen plakken.
We mochten nu de drie enveloppen die we ’s middags gekregen hadden openmaken zodat we wisten waar we heen moesten voor het nagerecht. Ons volgende adres was in de buurt.

21:30

Gestel aan de Kook 4Dit keer in de buurt. Met een beker chocolamousse, 54% chocola en alleen ei om te stijven. Erg lekker, net als de schuimtaart.  Later hoorden we dat die schuimtaart van Wouter legendarisch was, het tweede stuk was net zo lekker als het eerste. Toen ze bij de afsluiting rondkwamen met bittergarnituur hoefde ik echt niet meer!
Ook nu waren de gesprekken gezellig. En de wereld weer klein, hun jongste zoon had bij mijn lief op de peuterzaal gezeten.
In de enveloppe na afloop stond wat we al wisten: Afsluiting bij De Zwaantjes hier in het dorp.

22:40

Iets later dan gepland maar toch op tijd waren we bij de afsluiting. Nagepraat, aan goede kennissen, de mensen van de eerdere gangen, gevraagd hoe het hen verder vergaan was, enzovoort.
Ook gezellig.

En volgend jaar…?

Volgend jaar, laatste vrijdag van april, staat de volgende ‘Gestel aan de kook’. Wij zijn zeker van plan om weer mee te doen!

Wil je ook meedoen? Je hoeft niet allebei goed te kunnen koken, eentje is genoeg. Of nee: Met een beetje creativiteit kom je er zeker ook, het hoeft geen drie-sterrengerecht te zijn.

Wij vonden het kei leuk – eten met ‘vreemden’!


Responses

  1. Wat gaaf! Ik ben niet zo’n keukenprinsesje, maar het lijkt me hartstikke leuk om op deze manier nieuwe mensen en nieuwe gerechten te leren kennen! Voor zo ver ik weet doen ze zoiets in onze regio niet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: