Gepost door: gijssterks | 5 juli 2014

Wandeling Denneboom

Plaatsen van de kapelletjes

Plaatsen van de kapelletjes

Op 18 juni 2014 zijn in de buurt van Landgoed de Denneboom twee stokkapelletjes met toponiemenbanken, onthuld (toponiem: een middeleeuwse aanduiding voor een geografische locatie).

Het landgoed de Denneboom ligt tussen Sint-Michielsgestel en Schijndel. Het ene kapelletje staat aan de Meijldoorn langs het fietspad voorbij het T&G gebouw richting Schijndel. Het andere kapelletje staat aan ’t Creijspot achter landgoed de Denneboom.

Het plaatsen van de kapelletjes was een initiatief van de heemkundeverenigingen van Schijndel en Den Dungen en werd ondersteund door Stichting Het Groene Woud en de Stichting Brabantse Bronnen. De onthulling van deze kapelletjes met toponiemenbanken vormde de aftrap van het Canon project van de Stichting Brabantse Bronnen. In het Canon worden culturele gebeurtenissen en gebruiken in beeld gebracht in het landschap.

Ik heb daar mijn bemoeienis mee gehad: Als bestuurslid van de Heemkundevereniging “Op die Dunghen” was ik sinds afgelopen najaar 2013 betrokken bij het project. Als mede coördinator van de NatuurWerkgroep heb ik ervoor gezorgd dat we met vrijwilligers de bewegwijzering gedaan hebben en de route verbeterd, denk aan bruggetjes. Natuurlijk heb ik zelf ook geholpen en was ik betrokken bij de onthulling op 18 juni 2014.
Intussen weet ik ook veel over Heilige Bomen en gebruiken daar omheen.

Het kapelletje aan 't Creijspot

Het kapelletje aan ’t Creijspot. Aan de takken van de boom kunnen, als ‘koortsboom’, lapjes gehangen worden.

De kapelletjes zijn gemaakt bij het project Anders Werken in Schijndel, de Mariabeelden zijn geschonken door de Zusters van Liefde, van Barbaradaal, Wijbosch (Schijndel) en de palen zijn geschonken door een Schijndels bedrijf. De locatie aan de Meijldoorn langs het fietspad is voorzien van houtsnippers door het iets verder gelegen bedrijf T&G Terrein en Groenvoorziening. De kapelletjes zijn geplaatst met hulp van de NatuurWerkgroep, onderdeel van de Natuurgroep Gestel, die ook de wandelroute bewegwijzerd en op orde gemaakt heeft. De toponiemenbanken komen van Stichting Het Groene Woud.

De plaatsen Meijldoorn en Creijspot worden genoemd als plaatsen waar mogelijk een Heilige Boom, een Heilige Eik of Koortsboom*), gestaan heeft. Conclusie van onderzoeken is dat er geen duidelijke eenduidige bewijzen zijn van de locatie of locaties. Over de boom aan de Meijldoorn bestaat meer zekerheid dan die aan ’t Creijspot. Mogelijk heeft de boom aan de Meijldoorn, de Dungense genoemd, langer kunnen bestaan dan die aan ’t Creijspot die de Gestelse genoemd wordt. Achterliggende reden zou kunnen zijn dat Gestel met zijn instituten (Seminarie, Doveninstituut, Ruwenberg), die ontstonden vanaf begin of midden 19e eeuw, meer succes hadden in het bestrijden van ‘heidense gewoonten’. Hoewel het mogelijk is dat er maar één boom geweest is, bestaat toch sterk de indruk dat het om twee verschillende bomen gaat met twee verschillende gebruiken. Daarom is gekozen voor twee locaties. Omdat in de Brabantse geschiedenis Maria en Heilige Bomen met elkaar verbonden zijn is ervoor gekozen om op twee locaties een stokkapel te plaatsen, gewijd aan Maria.

Het kapelletje langs het fietspad bij de Meijldoorn

Het kapelletje langs het fietspad bij de Meijldoorn

Het kapelletje langs het fietspad aan de Meijldoorn is bedoeld als rustpunt voor fietsers, naar het andere kapelletje loopt een wandelroute (ca 4,5 km) die over landgoed De Denneboom gaat. Deze wandelroute zal opgenomen worden in de Wandelknooppunten van Het Groene Woud.

 

*) Meer over Heilige Bomen en Koortsbomen zie Wikipedia.

 

Omdat er geen beschrijving van de route is heb ik die gemaakt.
Je kunt hem hier downloaden:

Wandelroute Denneboomsche Hoeve


Voor de zoekmachines, enkele keywords:

Denneboom, Dennenboom, Denneboomsche hoeve, Dennenboomsche hoeve, stokkapelletje, stokkapelletjes, Mariakapelletje, Mariakapelletjes, Schijndel, Creijspot, Creispot, Mijldoorn, Meijldoorn


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: