Gepost door: gijssterks | 18 september 2021

Icd Ja of Nee – Vervangen of Explanteren?

Onlangs op de jaarlijkse controle in UMC Utrecht. Gelukkig weer op locatie, vorig jaar was het vanwege Corona alleen telefonisch. Soms Isherwood uitlezen-op-afstand niet genoeg. Mijn cardioloog doet dat zelf, anderen laten dat de technicus doen voor de afspraak met de cardioloog.

Zoals altijd sinds de ablatie alles ok. Levensduur nog drieënhalf jaar.

Voor we naar de cardioloog gingen had ik tegen mijn lief gezegd dat ik het zou vragen: als de batterij leeg is, vervangen of verwijderen. Ik verwachtte dat hij zoiets zou zegen als ‘Ja, eventueel maar…’

De cardioloog was duidelijk. “U hebt hem niet nodig, we hebben nu 11 jaar niets meer gezien dus hebt u hem echt niet meer nodig. De indicatie is er, u moet beslissen en als u wilt krijg je een nieuwe maar ik vind dat het niet meer hoeft!”

Al na de ablatie van april 2010 had ik gevraagd of ik net zoveel kans op een hartstilstand had als een ander. Zijn antwoord toen was “Nee, die anderen zijn niet onderzocht. U wel”.

Het is voor mij en mijn lief duidelijk, hij gaat er uit als de batterij leeg is. De procedure is dat er tevoren, b.v. volgend jaar al, een hart echo gemaakt wordt.


Responses

  1. Gijs, ik ben blij voor je. Ik speel ook al jaren met hetzelfde idee, vervangen of eruit in 2026. Ik ga tegen die tijd dezelfde vraag stellen, mijn laatste ICD ingreep was november 2011. Trouwens ook ik ben vd week op controle geweest sinds 2018 en ik kreeg nu wel thuis monitoring mee, er was geld voor vrij gemaakt. Joepie de poepie pas in september 2022 op bezoek in het AMC (nu Amersterdam UMC). Groeten Richard.

    • Het leukste is nog dat hij zolang geen schok gegeven heeft, bij mij niet, bij jou niet 😀


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: